Τράπεζα Κύπρου: Υπογραφή σύμβασης τιτλοποίησης 1 δισ. €

Δευτέρα, 18 Μαΐου 2009 19:25

Η Τράπεζα Κύπρου υπέγραψε στην Ελλάδα την πρώτη σύμβαση τιτλοποίησης ύψους 1 δισ. ευρώ, η οποία προέρχεται από στεγαστικά δάνεια.

Αυτό ανακοίνωσε ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Τράπεζας Ανδρέας Ηλιάδης, ο οποίος εξήγησε ότι στην Κύπρο δεν υπάρχει ακόμα το θεσμικό πλαίσιο για αξιοποίηση της δυνατότητας άντλησης ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με χαμηλό κόστος.

Τόνισε ακόμη ότι η Τράπεζα Κύπρου διαθέτει έναν από τους πλέον ισχυρούς δείκτες συνολικής ρευστότητας διεθνώς (90%) και το μεγάλο βήμα της τιτλοποίησης που έχουν πετύχει μέχρι σήμερα είναι προς την κατεύθυνση περαιτέρω ενίσχυσης της πλεονασματικής ρευστότητας.

Επίσης, ο κ. Ηλιάδης ανακοίνωσε μείωση των βασικών επιτοκίων της Τράπεζας και χρηματοδότηση μεγάλων αναπτυξιακών έργων. Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε τη μείωση του βασικού επιτοκίου της Τράπεζας Κύπρου από τις αρχές Ιουνίου 2009 από 5,25% σε 4,25% σε όλα τα στεγαστικά δάνεια που έχουν γίνει από το 2008 μέχρι σήμερα. Πρόσθεσε δε, ότι η Τράπεζα Κύπρου αποφάσισε τη μείωση του επιτοκίου στο 4,25% σε στεγαστικά δάνεια μέχρι 200 χιλ. ευρώ από μόνιμους κάτοικους Κύπρου για πρώτη κατοικία.

Όσον αφορά τα αναπτυξιακά έργα ο κ. Ηλιάδης διευκρίνισε ότι η Τράπεζα θα προχωρήσει στη χρηματοδότηση του έργου του δρόμου Πάφου- Πόλης Χρυσοχού με το πόσο των 50 εκατ.ευρώ, τη χρηματοδότηση της μαρίνας Λεμεσού με το ποσό των 150 εκατ.ευρώ και την πρώτη φάση του έργου Νεάπολης Πάφου με το ποσό των 200 εκατ.ευρώ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα