Ισχυρό θέλγητρο ο χρυσός για τους επενδυτές

Πέμπτη, 21 Μαΐου 2009 14:56

Αύξηση 38% σημείωσε η συνολική ζήτηση χρυσού το πρώτο τρίμηνο του έτους, ξεπερνώντας τους 1.000 τόνους, σύμφωνα τα στοιχεία του Παγκοσμίου Συμβουλίου Χρυσού (WGC) που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας.

Η ζήτηση από πλευράς επενδυτών –τόσο για κεφάλαια ETFs όσο και για μπάρες και νομίσματα- κατέγραψε αύξηση 248%, στο πλαίσιο της γενικότερης τάσης που παρατηρήθηκε το περασμένο έτος στη ζήτηση μετάλλων.

Το πρώτο τρίμηνο του 2009, η ζήτηση για μπάρες και νομίσματα χρυσού ενισχύθηκε κατά 33%, ωστόσο, ο μεγάλος κερδισμένος της περιόδου ήταν τα Διαπραγματεύσιμα Αμοιβαία Κεφάλαια (ETFs), η ζήτηση των οποίων αυξήθηκε με πρωτοφανή ρυθμό 450%.

Παρά τη μαζική στροφή των επενδυτών στα επενδυτικά καταφύγια, τόσο ο βιομηχανικός χρυσός όσο και τα κοσμήματα δέχθηκαν σφοδρό πλήγμα εξαιτίας της ύφεσης. Η βιομηχανική ζήτηση για χρυσό έκανε βουτιά 31% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, ενώ η ζήτηση για κοσμήματα υποχώρησε κατά 24%.

Για τις περιοχές που έχουν πληγεί σε μεγαλύτερο βαθμό, το πρόβλημα δεν περιορίζεται στη χαμηλότερη ζήτηση κοσμημάτων. «Οι δυτικές αγορές συνέχισαν δυναμικά με την υψηλή ζήτηση επενδύσεων το πρώτο τρίμηνο, αντιθέτως, οι μη δυτικές αγορές υπέστησαν πλήρως τις συνέπειες της πτώσης στην αγορά κοσμημάτων», επισημαίνει η Ροζάνα Βόζνιακ, αναλύτρια επενδύσεων στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού.

Πηγή: The Independent



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • XAUUSDFIX



Σχολιασμένα