Επιστροφή στο «κόκκινο»

Τι έγινε στις αγορές
Παρασκευή, 22 Μαΐου 2009 00:01

Βαρύ ήταν χθες το κλίμα στις διεθνείς αγορές μετοχών εν μέσω ειδήσεων, που προσγείωσαν στη σκληρή πραγματικότητα όσους ήλπιζαν ότι η οικονομική ανάκαμψη δεν θα αργήσει.

Στις ΗΠΑ ήταν το νέο ρεκόρ στον αριθμό των εγγεγραμμένων ανέργων, οι δυσοίωνες προβλέψεις της FED, αλλά και η προειδοποίηση του ¶λαν Γκρίνσπαν για την «υγεία» των τραπεζών, που πυροδότησαν τις ρευστοποιήσεις.

Στην Ευρώπη την επενδυτική ψυχολογία επηρέασε περισσότερο η απόφαση του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor's να υποβαθμίσει σε «αρνητικές» τις προοπτικές της Βρετανίας.

Οι αμερικανικοί δείκτες Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq εμφάνιζαν κατά το μεγαλύτερο διάστημα της συνεδρίασης απώλειες άνω του 2%. Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκαν και πάλι περιφερειακές τράπεζες, όπως η Regions Financials, αλλά και μεγάλες μεταποιητικές βιομηχανίες όπως η United Technologies και η Boeing.

Απώλειες περίπου 5% εμφάνιζαν οι μετοχές της Sclumberger και της βιομηχανίας αλουμινίου Alcoa. Ο πανευρωπαϊκός FTSEurofirst 300 υποχώρησε 2,1% στις 857,52 μονάδες, ενώ Λονδίνο και Φραγκφούρτη είχαν απώλειες περίπου 2,75%. Οι τράπεζες δέχθηκαν τις ισχυρότερες πιέσεις, με τη Standard Chartered να υποχωρεί 4,2%, την HSBC 3,74% και την Banco Satander 2,45%.

Στην αγορά πετρελαίου οι τιμές του αργού υποχώρησαν κάτω από τα 61 δολάρια το βαρέλι, ενώ στις αγορές συναλλάγματος πιέσεις δέχθηκε το δολάριο.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα