Μείωση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών

Διαμορφώθηκε στα 2,706 δισ. € το Μάρτιο
Παρασκευή, 22 Μαΐου 2009 09:04
UPD:09:22

Μειωμένο κατά 855 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το Μάρτιο του 2008, στα 2.706 εκατ. ευρώ, εμφανίστηκε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το Μάρτιο του 2009, αντανακλώντας τη σημαντική υποχώρηση του εμπορικού ελλείμματος, η οποία μόνο εν μέρει αντισταθμίστηκε από τη μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου των υπηρεσιών και τη μικρή αύξηση του ελλείμματος των τρεχουσών μεταβιβάσεων. Την ίδια περίοδο το έλλειμμα του ισοζυγίου των εισοδημάτων δεν παρουσίασε αξιόλογη μεταβολή.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, η υποχώρηση του συνολικού ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου (κατά 1.093 εκατ. ευρώ) προήλθε από τη μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων κατά 514 εκατ. ευρώ (επειδή η δαπάνη για εισαγωγές περιορίστηκε σημαντικά, ενώ οι εισπράξεις από εξαγωγές παρουσίασαν άνοδο, που ήταν όμως πολύ μικρή), καθώς και τη μείωση των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων κατά 423 εκατ. ευρώ και των καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων κατά 156 εκατ. ευρώ.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου των υπηρεσιών περιορίστηκε κατά 208 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της πτώσης των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών (κατά 152 εκατ. ευρώ).

Το ισοζύγιο τρεχουσών μεταβιβάσεων εμφάνισε έλλειμμα 88 εκατ. ευρώ, μεγαλύτερο κατά 27 εκατ. ευρώ από εκείνο του Μαρτίου του 2008.

Το πρώτο τρίμηνο του 2009 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε κατά 2.095 εκατ. ευρώ ή 22,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008 και διαμορφώθηκε σε 7.331 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά τη σημαντική μείωση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου, ενώ την ίδια περίοδο τα πλεονάσματα των ισοζυγίων υπηρεσιών και τρεχουσών μεταβιβάσεων περιορίστηκαν και το έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων αυξήθηκε.

Ο περιορισμός του συνολικού ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου κατά 3.131 εκατ. ευρώ προήλθε από τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος των αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων κατά 1.866 εκατ. ευρώ ή 27,6%, των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων κατά 1.131 εκατ. ευρώ και των καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων κατά 134 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά sτο εμπορικό ισοζύγιο εκτός πλοίων και καυσίμων, οι πληρωμές για εισαγωγές μειώθηκαν κατά 2.309 εκατ. ευρώ ή 23,1%, δηλαδή περισσότερο από ό,τι οι εισπράξεις από εξαγωγές, οι οποίες μειώθηκαν κατά 443 εκατ. ευρώ ή 13,7%.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου των υπηρεσιών μειώθηκε κατά 626 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή προήλθε από τον περιορισμό των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών -- οι ακαθάριστες εισπράξεις από υπηρεσίες μεταφορών (κυρίως από την εμπορική ναυτιλία) μειώθηκαν κατά 23,9% -- και την αύξηση των καθαρών πληρωμών για "λοιπές" υπηρεσίες. Τόσο οι ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα από μη κατοίκους όσο και οι ταξιδιωτικές δαπάνες στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος μειώθηκαν (κατά 18,2% και 16,7% αντίστοιχα), με αποτέλεσμα οι καθαρές πληρωμές για ταξιδιωτικές υπηρεσίες να μείνουν σχεδόν αμετάβλητες.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου των εισοδημάτων αυξήθηκε κατά 286 εκατ. ευρώ, λόγω των αυξημένων καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη. Η εξέλιξη αυτή συνδέεται με την αύξηση κυρίως των καθαρών πληρωμών για τόκους καταθέσεων και δανείων και – σε πολύ μικρότερο βαθμό – για μερίσματα και κέρδη, ενώ οι καθαρές πληρωμές για τόκους ομολόγων και εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου εμφάνισαν μικρή μείωση.

Τέλος, το πλεόνασμα του ισοζυγίου των τρεχουσών μεταβιβάσεων παρουσίασε μείωση κατά 124 εκατ. ευρώ, η οποία κυρίως αντανακλά αύξηση των πληρωμών του τομέα της γενικής κυβέρνησης στην ΕΕ.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΛ



Σχολιασμένα