Σερβία-Ιράν: Προς συμφωνία ελεύθερου εμπορίου

Δευτέρα, 25 Μαΐου 2009 08:06

Την υπογραφή συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με το Ιράν διαπραγματεύεται η Σερβία, σύμφωνα με τον πρόεδρο Εμπορικού Επιμελητηρίου της Σερβίας, Μίλος Μπουγκαρίν.

Παράλληλα, μετά την παρουσίαση των επενδυτικών δυνατοτήτων της σερβικής οικονομίας, κατά τη διεξαγωγή επιχειρηματικής και επενδυτικής έκθεσης στη Λευκορωσία, οργανώνεται παρουσίαση της σερβικής οικονομίας και στη Λιβύη.

Οι κινήσεις αυτές γίνονται στο πλαίσιο υλοποίησης πρωτοβουλιών, για την εισροή επενδυτικών κεφαλαίων στη σερβική οικονομία, αλλά και για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των σερβικών εξαγωγών.

Η εικόνα που διαμορφώνεται στους ξένους επενδυτικούς κύκλους είναι θετική, μετά την ενεργοποίηση δανειοδοτικού πακέτου από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), αλλά και την προσπάθεια βελτίωσης του διμερούς πλαισίου πολιτικών και οικονομικών σχέσεων με τις ΗΠΑ.

Από την άλλη μεριά, η βελτίωση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων της Σερβίας με το Ιράν θα μπορούσε να αξιοποιηθεί διπλωματικά, στο ευρύτερο πλαίσιο των προσπαθειών της αμερικανικής διπλωματίας, για την «ομαλοποίηση» της παρούσας κατάστασης γεωπολιτικής ισορροπίας στη Μέση Ανατολή.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Tanjug



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα