Ν. Κορέα: Υποχώρηση των μετοχών, υποτίμηση του νομίσματος

Τρίτη, 26 Μαΐου 2009 06:25

Πτωτικά κινήθηκαν το νόμισμα και οι μετοχές της Νότιας Κορέας εν μέσω ανησυχιών ότι η Βόρεια θα προχωρήσει και σε άλλες πυρηνικές δοκιμές μετά τη χθεσινή ανακοίνωση του κομμουνιστικού κράτος για την επιτυχή υπόγεια έκρηξη.

Το ουόν υποχώρησε για δεύτερη ημέρα, ενώ ο δείκτης Kospi κινήθηκε πτωτικά για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση μετά την είδηση του νοτιο-κορεατικού πρακτορείου ειδήσεων Yonhap ότι η Βόρεια Κορέα θα κάνει και άλλες πυρηνικές δοκιμές. Η επίδραση στις αγορές από την δοκιμή θα περιοριστούν, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Ν. Κορέας.

Το ουόν υποχώρησε 1,1% φθάνοντας στα 1.262,05 ανά δολάριο στις 10:22 π.μ. στη Σεούλ, σύμφωνα με την Seoul Money Brokerage Services Ltd. Το νόμισμα άγγιξε τα 1.225,97 στις 11 Μαΐου, τα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο. Ο δείκτης Kospi σημείωσε απώλειες 1,5%, φθάνοντας στις 1.379,86 μονάδες.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σε έκτακτη σύσκεψή του καταδίκασε την Β. Κορέα και την πρώτη της πυρηνική δοκιμή που έκανε χθες μετά από τρία χρόνια με την εκτόξευση πυραύλου μικρού βεληνεκούς. Η δοκιμή ενδέχεται να αυξήσει την ένταση στη χερσόνησο και να επηρεάσει τις προσπάθειες που καταβάλλονται για να εγκαταλείψει η χώρα την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, με ανταλλαγή την παροχή οικονομικής βοήθειας.

Ελαφρά διαφοροποίηση σημείωσαν τα ομόλογα. Η απόδοση των ομολόγων που λήγουν το 2014 παρέμεινε αμετάβλητη στο 4,52%, ενώ η απόδοση των ομολόγων τριετούς διάρκειας υποχώρησε μία μονάδα βάσης στο 3,80%, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των στοιχείων του Bloomberg.

ΠΗΓΗ: Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα