Με καχυποψία «βλέπουν» την άνοδο στην αγορά ΑΠΕ

Τρίτη, 26 Μαΐου 2009 15:12
UPD:16:11

Εάν λάβει κανείς υπ' όψιν και το πρόσφατο ράλι στις μετοχές ηλιακής ενέργειας, φαίνεται ότι οι επενδυτές επανατοποθετούνται στον κλάδο που έχει γνωρίσει μεγάλη άνθηση τα τελευταία χρόνια.

Τα δύσκολα φαίνεται πως πέρασαν για τον κλάδο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εάν κρίνει κανείς από τις πρόσφατες αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων -παρότι οι πληγές στον κλάδο παραμένουν ανοιχτές.

Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν προβεί σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με διάθεση μετοχών οι μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου: η γερμανική Q-Cells (η μεγαλύτερη εταιρεία φωτοβολταϊκών παγκοσμίως), η δανική Vestas (ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ανεμογεννητριών) και ο αμερικανικός κολοσσός SunPower.

Εάν λάβει κανείς υπ' όψιν και το πρόσφατο ράλι στις μετοχές ηλιακής ενέργειας, φαίνεται ότι οι επενδυτές επανατοποθετούνται στον κλάδο που έχει γνωρίσει μεγάλη άνθηση τα τελευταία χρόνια. Έντονη είναι, ωστόσο, η επιφυλακτικότητα από την πλευρά των αγοραστών που επικεντρώνονται πλέον στα θεμελιώδη οικονομικά στοιχεία.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αγορά έχει ανοίξει για τις εκδόσεις [μετοχικού κεφαλαίου]… αλλά δεν υπάρχει και αμφιβολία ότι η αβεβαιότητα στην αγορά κεφαλαίων εξακολουθεί να είναι το ίδιο μεγάλη με πριν -δεν αποκλείεται η αγορά να κλείσει τόσο γρήγορα όσο άνοιξε», υποστηρίζει κορυφαίο στέλεχος της επενδυτικής τραπεζικής.

Μολονότι αρκετοί διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων ισχυρίζονται ότι «έχει ξανανοίξει η όρεξη» για τις μετοχές ηλιακής ενέργειας, πολλοί παράγοντες της αγοράς παραμένουν διστακτικοί, καθώς άλυτα παραμένουν τα διαρθρωτικά προβλήματα που προκάλεσαν την κρίση, όπως η έλλειψη επενδυτικών κεφαλαίων.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα