Συγκρατημένος για τις προοπτικές ανάκαμψης ο δρ Φέλντσταϊν

Συνέδριο Εconomist
Τρίτη, 26 Μαΐου 2009 16:59
UPD:17:21

"Πολύ ανήσυχος" για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας, δήλωσε ο δρ Μάρτιν Φέλντσταϊν, σύμβουλος του προέδρου Ομπάμα και καθηγητής Οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Από το βήμα του συνεδρίου του Economist, ο κ. Φέλντσταϊν εκτίμησε πως η οικονομική κρίση στην Ευρώπη ενδέχεται να είναι χειρότερη απ'ό,τι στην Αμερική, καθώς οι ευρωπαϊκές οικονομίες εξαρτώνται περισσότερο από τις εξαγωγές.

"Δεν είμαι σίγουρος ότι η ανάκαμψη θα αρχίσει το ερχόμενο Αύγουστο" όπως προβλέπουν πολλοί οικονομολόγοι, παρατήρησε ο σύμβουλος του προέδρου Ομπάμα και καθηγητής Οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

"Δεν είμαι σίγουρος ότι η ανάκαμψη θα αρχίσει το ερχόμενο Αύγουστο" όπως προβλέπουν πολλοί οικονομολόγοι, παρατήρησε ο κ. Φέλντσταϊν. Μέχρι να υπάρξει νέα πηγή ζήτησης ή να αποκατασταθεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα, δεν θα αρχίσει η ανάκαμψη, υποστήριξε. "Ο πρόεδρος Ομπάμα θα χρειαστεί να εισάγει νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας, αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι το Κογκρέσο θα το εγκρίνει" εκτίμησε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

Όπως είπε, τα δύο προσεχή χρόνια θα αποτελέσουν δοκιμασία για το ευρώ, ενώ έκρινε πως αποτελεί βάρος για την Ελλάδα το γεγονός ότι δεν μπορεί να προσαρμόσει το νόμισμά της αυτή την περίοδο. Ο δρ Φέλντσταϊν προέβλεψε επίσης ότι το ευρώ θα συνεχίσει την ανοδική του πορεία σε σχέση με το δολάριο, κάτι που συνεπάγεται αργή ανάκαμψη για τις εξαγωγικές βιομηχανίες.

Εμφανίστηκε επίσης σκεπτικός αναφορικά με τα "τεστ αντοχής" στα οποία υποβλήθηκαν οι αμερικανικές τράπεζες και εξέφρασε την αντίθεσή του στην αύξηση των φόρων που επέβαλε η αμερικανική κυβέρνηση καθώς και την ανησυχία του για την εκτόξευση του δημοσιονομικού ελλείμματος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα