Παραδόθηκε το πόρισμα για τη διαδοχική ασφάλιση

Τρίτη, 26 Μαΐου 2009 20:34

Το πόρισμα για τη διαδοχική ασφάλιση παρέλαβε σήμερα η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά από τον πρόεδρο της Επιτροπής που εξέταζε τα σχετικά προβλήματα Δημήτρη Μπούρλο.

Μεταξύ άλλων προτείνεται ο αρμόδιος φορέας για την απονομή της σύνταξης γήρατος να είναι αυτός στον οποίο ο ασφαλισμένος έχει διανύσει τον περισσότερο χρόνο. Για την σύνταξη αναπηρίας και θανάτου η επιτροπή προτείνει τη διατήρηση ως αρμόδιου για την απονομή της σύνταξης του τελευταίου φορέα. Όπως ανέφερε ο κ. Μπούρλος καθίσταται πιο εύκολη η πρόσβαση στον τελευταίο φορέα, χαμηλώνοντας τις προϋποθέσεις αρμοδιότητος.

Στο θέμα του υπολογισμού του ποσού της σύνταξης προτείνεται ο αρμόδιος φορέας να υπολογίζει το ποσό της σύνταξης σύμφωνα με τις καταστατικές του διατάξεις σαν ο ασφαλισμένος να είχε διανύσει όλο το χρόνο ασφάλισης σε αυτόν. «Είναι ένα σύστημα το οποίο χωρίς αμφιβολία, παρέχει υψηλότερα ποσά συντάξεων στις περισσότερες περιπτώσεις και προβλέπουμε για τις περιπτώσεις που δεν χορηγεί υψηλότερα ποσά την εναλλακτική δυνατότητα εφαρμογής του παλιού συστήματος, ούτω σωστέ κανείς να μην είναι σε χειρότερη μοίρα από αυτήν που είναι σήμερα» πρόσθεσε ο κ. Μπούρλος.

Σε δηλώσεις της, η κ. Πετραλιά έκανε λόγο για συγκεκριμένες προτάσεις που μπορούν να εφαρμοστούν και γνωστοποίησε πως τα επόμενα βήματα είναι να γίνει η αναλογιστική μελέτη από τη Διεύθυνση των αναλογιστικών μελετών του Υπουργείου και την Εθνική Αναλογιστική Αρχή. Τόνισε ακόμη πως η νομοθετικής πρωτοβουλία για τη διαδοχική ασφάλιση θα έχει στόχο την διευκόλυνση του πολίτη και τη μείωση του χρόνου απόδοσης της σύνταξης. Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα ανέφερε πως το θέμα θα έχει λυθεί έως το τέλος του χρόνου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα