Αντιμέτωπες με μία σοβαρή πρόκληση – καθώς προσπαθούν να ισορροπήσουν ανάμεσα στην ύφεση και στις επενδύσεις που απαιτούνται για να αντιμετωπίσουν ζητήματα όπως οι μελλοντικές ενεργειακές απαιτήσεις, η ασφάλεια της παροχής και οι κλιματικές αλλαγές – είναι οι επιχειρήσεις κοινής ωφελείας.
Όπως διαπιστώνεται στη μελέτη της PricewaterhouseCoopers για τον συγκεκριμένο κλάδο, με τίτλο «Ο κόσμος μετά την ύφεση», οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σήμερα το εξής δίλημμα: πώς να αντιμετωπίσουν την ύφεση, καταφέρνοντας παράλληλα να επικεντρώσουν την προσοχή τους στο μακροπρόθεσμο μέλλον.
Στη μελέτη τη PwC τονίζεται, μεταξύ άλλων, πως η ανάγκη για επενδύσεις σε υποδομές εξακολουθεί να είναι μεγάλη. Μάλιστα, η δημιουργία ενέργειας νέας γενιάς και η ανανέωση της υπάρχουσας γενιάς εγκαταστάσεων αποτελεί προτεραιότητα για τις περισσότερες εταιρείες.
Επίσης, διάχυτη είναι η ανησυχία για την έλλειψη κεφαλαίων. Συγκεκριμένα, υπάρχουν σημαντικές αμφιβολίες, εάν οι επενδύσεις θα πραγματοποιηθούν έγκαιρα έτσι ώστε να συμβαδίσουν με τη μελλοντική ζήτηση για ενέργεια, καθώς και με τους στόχους που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή. Τα 2/3 των συμμετεχόντων στην έρευνα αναφέρουν ότι η έλλειψη κεφαλαίων έχει σημαντική ή πολύ σημαντική επίδραση στις δραστηριότητές τους.
Στη μελέτη επισημαίνεται ακόμη ότι οι οικονομικές πρωτοβουλίες είναι απαραίτητες προκειμένου να δοθεί ώθηση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Σχεδόν το 60% όσων συμμετείχαν στην έρευνα πιστεύουν ότι τα προγράμματα επένδυσης σε ΑΠΕ επηρεάζονται από την έλλειψη σαφήνειας από τις κυβερνήσεις σχετικά με τους στόχους που θέτουν για την ανανεώσιμη ενέργεια και την οικονομική στήριξη που διατίθενται να προσφέρουν.
Τέλος, υπάρχει ανησυχία για την πιθανότητα οι δραστηριότητες κατά της κλιματικής αλλαγής να ατονήσουν, με τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να δίνουν έμφαση στην ανάγκη να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια στη στρατηγική κατά της κλιματικής αλλαγής από τις κυβερνήσεις. Το 79% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η ύφεση θα μπορούσε να επιβραδύνει την αντιμετώπιση του προβλήματος, ενώ τα 2/3 τους πιστεύουν ότι η επιβράδυνση θα είναι μεγάλη ή πολύ μεγάλη.
Η έρευνα αποδεικνύει επίσης τη σπουδαιότητα που αποδίδει ο κλάδος στις τεχνολογικές καινοτομίες για το μέλλον. «Η τεχνολογία θα αποτελέσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα την επόμενη δεκαετία. Παρά την οικονομική ύφεση, οι εταιρείες που θέλουν να αναπτυχθούν στρέφουν την προσοχή τους σε ένα μέλλον με χαμηλά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα, αλλά υψηλή ζήτηση σε ενέργεια. Αυτό απαιτεί τολμηρές κινήσεις τόσο σε επίπεδο στρατηγικής όσο και σε επίπεδο επενδύσεων», σχολιάζει ο κ. Σωκράτης Λεπτός-Bourgi, Partner της PwC στην Ελλάδα.
Εκτός από τις επενδύσεις για παγίδευση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα, στις οποίες γίνεται εκτενής αναφορά, η έρευνα υπογραμμίζει μερικές από τις σημαντικότερες κινήσεις των εταιρειών, όπως την επέκταση στον τομέα παραγωγής υδρογονανθράκων, την οριζόντια επέκτασή τους, την ανάπτυξη νέων τεχνολογικών δυνατοτήτων για την εκμετάλλευση νέων πόρων παραγωγής ενέργειας, καθώς και την εκμετάλλευση ενός πιο ευέλικτου συνδυασμού διανομής ενέργειας και δυνατοτήτων που προσφέρει ένα έξυπνο δίκτυο.
Ο κ. Λεπτός προβλέπει ότι στο μέλλον ο ρόλος και ο αντίκτυπος των επιχειρήσεων ηλεκτρικής ενέργειας θα αλλάξει. «Τα παραδοσιακά όρια και πεδία λειτουργίας αντικαθίστανται από νέους, πιο ευρείς ρόλους και αντίκτυπο των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας», επισημαίνει.