Ανοιξε ο δρόμος για την αναβάθμιση του Εθνικού Κήπου

Τετάρτη, 27 Μαΐου 2009 16:23

Υπεγράφη σήμερα στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αθηνών (Λεωφ. Συγγρού 15 -17, 6ος όρ.), η προγραμματική σύμβαση για τη διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας και την αναβάθμιση των υποδομών του Εθνικού Κήπου ύψους 7,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο Κήπος αναμένεται να παραδοθεί στους πολίτες το Φεβρουάριο του 2012.

«Σήμερα μετά από προσπάθεια που ξεκίνησε το Σεπτέμβριο 2008 είμαστε εδώ με το Δήμαρχο Αθηναίων, κ. Νικήτα Κακλαμάνη και τον Αντιπρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, κ. Ιωάννη Πολύζο για να υπογράψουμε την προγραμματική σύμβαση με σκοπό την ανάπλαση του Εθνικού Κήπου. Για τη Νομαρχία και εμένα προσωπικά η συμμετοχή στην υλοποίηση του έργου ήταν μονόδρομος. Το τι σημαίνει ο Εθνικός Κήπος όχι μόνο για τους Αθηναίους αλλά και για όλους Έλληνες και τι συμβολίζει για τη σύγχρονη ελληνική ιστορία δε χρήζει επεξηγήσεων. Στα όρια του ιστορικού κέντρου της Αθήνας ο Εθνικός Κήπος αποτελεί μια πύλη αλλαγής ποιότητας, γι’ αυτό απαιτούνται τόσο ιστορική τεκμηρίωση όσο και διερεύνηση, προκειμένου να προκύψουν ολοκληρωμένες προτάσεις», δήλωσε ο νομάρχης Αθηνών Γιάννης Σγουρός και πρόσθεσε: « Η προσπάθεια της Νομαρχίας Αθηνών κινείται στο πλαίσιο της αισθητικής αναβάθμισης, της τεχνικής συνάφειας με τον ευρύτερο χώρο (Βουλή των Ελλήνων, Ζάππειο, Προεδρική Φρουρά) της εξοικονόμησης ενέργειας και φυσικά της λειτουργίας ως εκπαιδευτικού μουσειακού χώρου. Όταν μου τέθηκε το θέμα από το Δήμαρχο Αθηναίων δράσαμε ακαριαία. Ευτυχής συγκυρία σε αυτήν την προσπάθεια ήταν η παρουσία του κ. Ιωάννη Κωστόπουλου, στην προεδρία του Δ.Σ. του Εθνικού Κήπου, ανθρώπου με ιδιαίτερες περιβαλλοντικές ευαισθησίες. Η Νομαρχία Αθηνών μέσα από αυτές τις ολοκληρωμένες δράσεις προσπαθεί να δώσει λύσεις στα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα της Αθήνας. Στόχος μας είναι να κινητοποιήσουμε τις δημιουργικές δυνάμεις της πατρίδας μας, να αξιοποιήσουμε τη γνώση και εμπειρία που υπάρχει στη χώρα μας και κυρίως, τη θέληση για να αντιμετωπίσουμε με αποτελεσματικότητα τα περιβαλλοντικά προβλήματα που έχουν γίνει πλέον προβλήματα ‘ζωής’, αλλά και ‘αναπνοής’ για τους πολίτες της Αθήνας.»

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης ,επισήμανε ότι «η προσπάθεια της Νομαρχίας Αθηνών είναι μεγάλη προσφορά για την πόλη της Αθήνας. Ο Εθνικός Κήπος θα γίνει παράδειγμα προς μίμηση, όπως παράδειγμα είναι και η συνεργασία χωρίς εισαγωγικά της Νομαρχίας Αθηνών, του Δήμου Αθηναίων και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Ο Εθνικός Κήπος πριν λίγα χρόνια ήρθε στην ιδιοκτησία του Δήμου της Αθήνας και θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Μπεχράκη γι’ αυτό. Ένα είναι σίγουρο, ότι από την στιγμή που ο Εθνικός Κήπος ήρθε στην πόλη της Αθήνας και κάτω από την εξαιρετικά επιτυχημένη, κατά την άποψή μου, καθοδήγηση του προέδρου του Δ.Σ. του Εθνικού Κήπου κ. Κωστόπουλου, έχουν γίνει έργα που το κράτησαν ζωντανό. Επομένως, η δουλειά του Πολυτεχνείου να είναι ενδεχομένως ευκολότερη από ότι θα ήταν σε άλλη περίπτωση. Εκτιμώ ότι οι Αθηναίοι σε χρόνο ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα θα μπορέσουν να διαβαίνουν στον Εθνικό Κήπο, καθώς οι πόρτες του θα μείνουν ανοιχτές. Εκ των προτέρων ζητάμε συγγνώμη διότι σταδιακά κάποια κομμάτια του Εθνικού Κήπου δε θα είναι προσπελάσιμα λόγω έργων που θα πραγματοποιούνται. Τέλος, θα ήθελα να σημειώσω ότι στηρίζουμε την προσπάθεια του Νομάρχη Αθηνών, Γιάννη Σγουρού, όσον αφορά στην αγορά του πρώην Εφετείου, και όπου μπορούμε θα συμβάλλουμε δια της συμπαράστασης και δια της παρέμβασης. Να ενημερώσω ότι ο ιδιοκτήτης του κτιρίου οφείλει και έχει την ευθύνη της καθαριότητας του χώρου. Εμείς όμως έστω και παρανομώντας θα μπούμε να το καθαρίσουμε, χρεώνοντας τη δαπάνη στον ιδιοκτήτη. Δεν μπορώ ούτε εγώ ως Δήμαρχος της πόλης ούτε κανείς άλλος να βάζουμε σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, επειδή κάποιοι δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους.»

«Βρισκόμαστε στην αφετηρία μιας νέα περιόδου για την αναβάθμιση του Εθνικού Κήπου», σημείωσε από την πλευρά του ο αντιπρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Γιάννης Πολύζος, και συνέχισε: «Πρόκειται για ένα επικό πρόγραμμα, εφόσον εμπλέκονται οι περισσότερες σχολές του ΕΜΠ. Να υπογραμμίσω ότι χάθηκαν κάποιοι μήνες, αλλά εξακολουθεί να είναι πρόκληση, διότι τα θέματα της Αθήνας είναι ζητήματα όλων μας. Έχουμε, λοιπόν, στόχο όλοι μας, να αναβαθμίσουμε το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, εμπλουτίζοντάς το με πράσινο. Το ΕΜΠ για τους δυόμιση μήνες του καλοκαιριού και για τους επόμενους τρεις θα δουλέψει πάνω στη βελτίωση του Εθνικού Κήπου ενώ θα αποδείξει ότι ο Εθνικός Κήπος της Αθήνας είναι ιστορικός καθώς θα δώσει το παράδειγμα, πώς μπορεί να αναβαθμιστεί ένα πάρκο και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, ενημερώνοντας έτσι όλους τους φορείς. Πιο συγκεκριμένα, το ΕΜΠ θα προτείνει ο Εθνικός Κήπος να γίνει ένας κήπος, όπου οι Αθηναίοι θα μπορούν να διέρχονται μέσω αυτού και να τους οδηγεί στα πολιτιστικά κέντρα της Αθήνας δημιουργώντας έτσι μια όαση στο κέντρο της Αθήνας.»

Τέλος, ο Πρόεδρος Δ.Σ. του Ν.Π.Δ.Δ. «Δήμος Αθηναίων – Εθνικός Κήπος» και Πρόεδρος Δ.Σ. ALPHA BANK, Γιάννης Κωστόπουλος, δήλωσε: « Ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Νομάρχη Αθηνών, Γιάννη Σγουρό, το Δήμαρχο Αθήνας, Νικήτα Κακλαμάνη, και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για την αποκατάσταση και την αναβάθμιση του Εθνικού Κήπου. Είναι ο κήπος όλων των Ελλήνων, και πρέπει να τον επαναφέρουμε στην παλιά του δόξα.»



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα