«Η ηλιοθερμική ενέργεια είναι το μέλλον»

Τετάρτη, 27 Μαΐου 2009 17:45
UPD:18:03

Να αποσυρθεί από την αιολική ενέργεια και να επικεντρωθεί σε πιο αποδοτικές μορφές καθαρής ενέργειας καλεί την Ευρώπη ο νομπελίστας φυσικός και διευθυντής του CERN Τζακ Στάινμπεργκερ.

«Ο άνεμος δεν είναι το μέλλον» δήλωσε ο διακεκριμένος φυσικός στη διάρκεια του συμποσίου νομπελιστών στη Βασιλική Εταιρεία. ΑντΆ αυτού, ο Στάινμπεργκερ τάσσεται υπέρ τεχνολογιών όπως η ηλιοθερμική ενέργεια –παραβολικά κάτοπτρα αντανακλούν τις ακτίνες του ηλίου με αποτέλεσμα την παραγωγή θερμότητας και ηλεκτρισμού– την οποία θεωρεί πιο κατάλληλο τρόπο υποκατάστασης των ορυκτών καυσίμων.

«Είμαι βέβαιος ότι η ενέργεια του μέλλοντος είναι η ηλιοθερμική» δήλωσε ο Στάινμπεργκερ στην εφημερίδα The Times. «Δεν υπάρχει σύγκριση με καμία άλλη. Όσο γρηγορότερα επικεντρωθούμε σε αυτή τόσο το καλύτερο», τόνισε.

Ο δόκτωρ Στάινμπεργκερ ισχυρίζεται ότι όλες οι γνωστές πηγές ορυκτών καυσίμων θα εξαντληθούν τα επόμενα 60 χρόνια και ότι ένα δίκτυο ηλιακών πάρκων στη Σαχάρα θα είναι ικανό να καλύψει σε ποσοστό 80% τις ανάγκες της Ευρώπης σε ενέργεια έως τα μέσα του αιώνα.

Απηύθυνε έκκληση στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να χρηματοδοτήσουν ένα μεγάλο πιλοτικό πρόγραμμα το οποίο θα συνδέει τη Β. Αφρική με την Ευρώπη μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων υψηλής τάσης. «Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εστιάσουν σε αυτόν τον τομέα άμεσα», επισημαίνει ο νομπελίστας φυσικός.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα