Εξάρθρωση κυκλώματος εικονικών τιμολογίων

Τετάρτη, 27 Μαΐου 2009 18:59

Στην εξάρθρωση κυκλώματος εικονικών τιμολογίων προχώρησαν οι ελεγκτικές υπηρεσίες της ΥΠΕΕ. Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, στο κύκλωμα εμπλέκονται επτά μεγάλες αλυσίδες εμπορίας ηλεκτρονικών ειδών, καθώς και σούπερ μάρκετ τα οποία πωλούν αντίστοιχα είδη.

Οι προαναφερόμενοι, με τη συνέργεια διεθνούς κυκλώματος έκδοσης - διακίνησης εικονικών τιμολογίων, το οποίο χρησιμοποιούσε ως κόμβο την Ελλάδα, εισέπραξαν παρανόμως ΦΠΑ με τη μορφή της επιστροφής, ύψους 10 εκατ. ευρώ, μόνο για το β’ εξάμηνο του 2007.

Ακόμα δεν έχει εξακριβωθεί το ακριβές ύψος της φοροδιαφυγής, το οποίο σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ανέρχεται σε ιδιαίτερα μεγάλο ποσό.

Ενδεικτικά, επισημαίνεται ότι η αξία των εικονικών τιμολογίων που εκδόθηκαν μόνο το β’ εξάμηνο του 2007, ανέρχεται στο ποσόν των 130 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, στη διαδικασία έκδοσης - διακίνησης εμπλέκονται 13 ελληνικές εταιρείες, εκ των οποίων κατά τη διάρκεια των ελέγχων μόνον η μία διαπιστώθηκε ως υπαρκτή.

Αναφέρεται, επίσης, ενδεικτικά ότι η συγκεκριμένη εταιρεία, κατά τη χρήση του 2005, είχε δηλωμένο κύκλο εργασιών 50.000 ευρώ, ενώ κατά τη χρήση του 2007 ο κύκλος εργασιών της ανήλθε στα 50 εκατ. ευρώ.

Οι υπόλοιπες «εξαφανισμένες» εταιρείες πραγματοποιούσαν συναλλαγές με ομοειδείς, επίσης «εξαφανισμένες εταιρείες», που είχαν ως έδρα χώρες της ΕΕ (Αυστρία, Ουγγαρία, Λετονία, Κύπρος, Πολωνία, Ολλανδία, Ισπανία).

Κοινό χαρακτηριστικό των συγκεκριμένων 12 εταιρειών, όπως αναφέρεται, είναι ότι, στην πλειονότητά τους, οι ιδρυτές - διαχειριστές είναι Κύπριοι υπήκοοι, οι οποίοι και αναζητούνται από την EUROPOL. Σημειώνεται επίσης ότι και οι 12 εταιρείες είχαν κάνει έναρξη εργασιών σε 4 συγκεκριμένες ΔΟΥ της περιοχής Αττικής.

Το εκτιμώμενο πρόστιμο για τις παραβάσεις που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα, τόσο στις εκδότριες εταιρείες, όσο και στις εταιρείες που έλαβαν τα εικονικά τιμολόγια, ανέρχεται στο ποσό των 360 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 114 εκατ. ευρώ καταλογίζονται στις επτά εταιρείες που έκαναν χρήση των εικονικών τιμολογίων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα