Δύσκολο το 2009 για την αγορά κατοικιών σε Βουλγαρία - Ρουμανία

Πέμπτη, 28 Μαΐου 2009 10:25

Το μέσο επίπεδο των τιμών των κατοικιών στη Σόφια και το Βουκουρέστι ενδέχεται να καταγράψει μείωση μεταξύ 10 και 12% κατά τη διάρκεια του 2009, υποστηρίζει έρευνα που πραγματοποίησαν από κοινού οι εταιρείες Jones Lang LaSalle και REAS.

Σύμφωνα με την έρευνα τόσο οι πωλήσεις όσο και οι τιμές των κατοικιών στις δύο χώρες θα ακολουθήσουν πτωτική τροχιά το 2009. Ωστόσο, στην περίπτωση της Σόφιας η τάση αυτή θα εξελιχθεί με πιο αργούς ρυθμούς σε σχέση με το Βουκουρέστι και η βουλγαρική αγορά κατοικιών θα καταγράψει ηπιότερη μείωση των τιμών σε σχέση με αυτή της Ρουμανίας.

Το 2008 έγινε σαφές πως σημαντικό τμήμα της προσφοράς κατοικιών στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία δεν ήταν προσαρμοσμένο στην αντίστοιχη ζήτηση, καθώς η απόσυρση των ξένων αγοραστών από την αγορά σε συνδυασμό με τον περιορισμό της πρόσβασης των ημεδαπών αγοραστών στη στεγαστική πίστη οδήγησε ουσιαστικά στο «πάγωμα» της αγοράς. Ως αποτέλεσμα της μείωσης του αριθμού των αγοραπωλησιών κατοικιών οι τιμές τους στις δύο πρωτεύουσες άρχισαν να υποχωρούν από το 2008.

Το 2009 θα είναι δύσκολο για τις αγορές κατοικιών στα δύο νεότερα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς για πρώτη φορά από την έναρξη των διαδικασιών μετάδοσης προς τις δομές της οικονομίας της αγοράς θα αντιμετωπίσουν την καθοδική φάση του επιχειρηματικού κύκλου, υποστηρίζει η έρευνα.

Balkan Markets Daily



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα