Το ένα τρίτο περίπου του φυσικού αερίου στον κόσμο, που απομένει για να ανακαλυφθεί και να αξιοποιηθεί, βρίσκεται βόρεια του Αρκτικού κύκλου και το περισσότερο ανήκει στη ρωσική επικράτεια, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη της Αμερικανικής Γεωλογικής Υπηρεσίας.
Συνολικά υπολογίζεται ότι στην Αρκτική περιοχή βρίσκονται 1.500 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια αναξιοποίητου φυσικού αερίου, αρκετά για να καλύψουν την παγκόσμια ζήτηση 14 ετών. Τα περισσότερα από αυτά τα κοιτάσματα βρίσκονται στο βυθό της θάλασσας, σε βάθος μικρότερο των 500 μέτρων, συνεπώς είναι τεχνικά εφικτή η άντλησή τους. Σύμφωνα με τις επιστημονικές εκτιμήσεις, αν αρχίσει κάποτε η αξιοποίησή τους, θα γίνει σταδιακά και θα πάρει δεκαετίες.
Η νέα έρευνα εκτίμησε επίσης ότι η περιοχή του Αρκτικού περιέχει το 3 - 4% των κοιτασμάτων πετρελαίου που δεν έχουν ακόμα ανακαλυφθεί, δηλαδή γύρω στα 83 δισ. βαρέλια (ποσότητα που αντιστοιχεί σε παγκόσμια ζήτηση τριών ετών, καθώς η ετήσια παγκόσμια ζήτηση κυμαίνεται γύρω στα 30 δισ. βαρέλια).
Επειδή τα αρκτικά κοιτάσματα πετρελαίου -που βρίσκονται κυρίως στην Αλάσκα, δηλαδή σε αμερικανικό έδαφος- είναι πολύ μικρότερα από αυτά του αερίου, σύμφωνα με την μελέτη, δεν αναμένεται να οδηγήσουν σε διαρθρωτικές μεταβολές στην διεθνή αγορά πετρελαίου, στο ύψος των τιμών και στους υπάρχοντες συσχετισμούς δυνάμεων υπέρ των χωρών του ΟΠΕΚ, αλλά θα μπορούσαν να βοηθήσουν σημαντικά τις ΗΠΑ αν τα αξιοποιούσαν.
Το μεγαλύτερο μέρος (περίπου 40%) των μη ανακαλυφθέντων αρκτικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου βρίσκεται στη θάλασσα Νότια Κάρα στα βόρεια της Σιβηρίας. Η Ρωσία από το 2001, όταν για πρώτη φορά υπέβαλε επίσημα τα σχετικά αιτήματά της στον ΟΗΕ, προσπαθεί να κατοχυρώσει αυτά που θεωρεί ως δικαιώματά της στον Αρκτικό, αλλά συναντά αντιδράσεις από άλλες χώρες που επίσης έχουν διεκδικήσεις (ΗΠΑ, Καναδάς, Δανία, Νορβηγία).
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ