Λασίθι: Προβληματισμός από την πτώση της τουριστικής κίνησης

Σάββατο, 30 Μαΐου 2009 15:20

Προβληματισμένος παρουσιάζεται ο εμπορικός και επιχειρηματικός κόσμος του δήμου Μακρύ Γιαλού Λασιθίου από την πτώση της τουριστικής κίνησης του Μαΐου, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που διατηρούν την αισιοδοξία τους, εκτιμώντας ότι τελικά οι απώλειες δεν θα είναι τόσο μεγάλες και ότι θα διαψευστούν όσοι έκαναν υπεραπαισιόδοξες προβλέψεις.

Η αγροτική και η τουριστική ανάπτυξη του δήμου Μακρύ Γιαλού, τα τελευταία είκοσι χρόνια, είναι αλματώδης. Οι φυσικές ομορφιές και το υπέροχο κλίμα της περιοχής, που συνδυάζει εκπληκτικά βουνό και θάλασσα στο Νότο του νομού Λασιθίου, προσελκύουν χιλιάδες Ελληνες και ξένους επισκέπτες, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι οι Ευρωπαίοι συμπολίτες μας που κατεβαίνουν από το Βορρά, αγοράζουν το δικό τους διαμέρισμα ή τη μονοκατοικία τους στο Μακρύ Γιαλό και περνούν τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής τους αναπνέοντας το καθαρό οξυγόνο και το ιώδιο των καθαρών ακτών του Λασιθίου.

Ωστόσο, από το Πάσχα και μετά, τα μηνύματα που φτάνουν στους τουριστικούς επιχειρηματίες των παραξενοδοχειακών επαγγελμάτων δεν είναι αισιόδοξα και ο εμπορικός κόσμος της περιοχής κάθεται «σε αναμμένα κάρβουνα». «Σύμφωνα με τους τζίρους των εμπορικών και συναφών καταστημάτων της περιοχής και σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, το Μάιο που μας φεύγει, καταγράψαμε μείωση της εμπορικής μας δραστηριότητας, που κυμαίνεται από 35% έως 40%», τονίζει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Φάνης Εικοσιπεντάκης.

Μπορεί οι δύο μεγαλύτερες τουριστικές μονάδες του Μακρύ Γιαλού να έχουν εξασφαλίσει καλές πληρότητες, οι τουρίστες όμως, που φιλοξενούν, δεν βγαίνουν συχνά στα καταστήματα της περιοχής και δεν ξοδεύουν για φαγητό και διασκέδαση. «Αν κυκλοφορήσετε σήμερα στο Μακρύ Γιαλό, θα προβληματιστείτε. Η εικόνα των άδειων καταστημάτων σού δίνει την εντύπωση ότι είσαι ακόμα στη χειμερινή περίοδο. Δεν κυκλοφορεί ξένος κόσμος στο δρόμο. Οι περισσότεροι ξένοι μας είναι στα μεγάλα ξενοδοχεία κλεισμένοι, με το σύστημα all inclusive», μας περιγράφει ο κ. Εικοσιπεντάκης.

Αισιόδοξος ο δήμαρχος

Την αισιοδοξία του, ότι η τουριστική περίοδος δεν θα είναι τελικά τόσο κακή όσο φαίνεται, μας κατέθεσε ο δήμαρχος Μακρύ Γιαλού, Θεοδόσης Καλαντζάκης. «Κάθε χρόνο, τα ξενοδοχεία του δήμου Μακρύ Γιαλού έχουν πολύ μεγάλες πληρότητες έως και 90%. Κάπως έτσι περιμένω ότι θα εξελιχθεί και η τουριστική περίοδος που έχει ξεκινήσει. Στα μεγάλα ξενοδοχεία δεν υπάρχει πρόβλημα. Το πρόβλημα εντοπίζεται στις εβδομήντα μικρές επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων που έχουν να αντιμετωπίσουν και το 'φέσι' του ενός εκατομμυρίου ευρώ, που τους άφησε πέρυσι ένα αγγλικό τουριστικό γραφείο», επισημαίνει ο κ. Καλαντζάκης.

Ο δήμαρχος Μακρύ Γιαλού εκτιμά ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα για τον τουριστικότερο δήμο στο Νότο, το νομό Λασιθίου. «Από την πλευρά της δημοτικής Αρχής και των υπηρεσιών μας, κάνουμε τα πάντα, αν και χάσαμε πολλά έσοδα από τη μείωση των τελών παρεπιδημούντων από το 2% στο 0,5%, ώστε να έχουμε πάντα καθαρές τις 14 παραλίες μας, ενώ στηρίζουμε πάρα πολλά φέτος στον κρητικό εσωτερικό τουρισμό από το Ηράκλειο, το Ρέθυμνο και τα Χανιά», πρόσθεσε ο κ. Καλαντζάκης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα