Ξεκινά η διαδικασία «εξυγίανσης» της GM

Δευτέρα, 01 Ιουνίου 2009 09:44
UPD:10:30

Tον ισολογισμό της πρόκειται να καταθέσει η General Motors, προκειμένου να ενταχθεί στη διαδικασία δικαστικής εξυγίανσης, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό δημόσιο.

Η διαδικασία δικαστικής εξυγίανσης θα διαρκέσει από 60 έως 90 ημέρες και επιτάσσει το κλείσιμο 11 εργοστασίων της GM.

Όπως εξήγησε στέλεχος της κυβέρνησης Ομπάμα, Θα συσταθεί μία νέα εταιρεία, που θα επανακτήσει τις πιο προσοδοφόρες μετοχές της αυτοκινητοβιομηχανίας, οι οικονομικές υποχρεώσεις της οποίας θα μειωθούν στο μισό.

Το αμερικανικό δημόσιο θα διαθέσει 30,1 δισ. δολάρια και θα ελέγχει το 60% του κεφαλαίου της. Το καναδικό δημόσιο και η επαρχία του Οντάριο θα διοχετεύσουν 9,5 δισ. δολάρια και θα ελέγχουν το 12% των μετοχών. Το 17,5% της εταιρείας θα περιέλθει στο Ταμείο Συνταξιοδότησης των εργαζομένων, ενώ το 10% στους παλαιούς πιστωτές που έχουν συνυπογράψει το σχέδιο διάσωσης.

Παράλληλα, οι σημερινοί μέτοχοι του πρώην μεγαλύτερου παγκοσμίως κατασκευαστή αυτοκινήτων θα αποζημιωθούν στο σύνολο της τιμής των μετοχών που κατέχουν.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα αναφερθεί σήμερα στις 18.55, ώρα Ελλάδος, στο θέμα της ανασυγκρότησης του τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας. Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής της GM Φριτς Χέντερσον θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στη Νέα Υόρκη (19.15 ώρα Ελλάδος).

«Πράσινο» για την πώληση παγίων της Chrysler

Εν τω μεταξύ, πτωχευτικό δικαστήριο των ΗΠΑ ενέκρινε χθες την πώληση στοιχείων ενεργητικού της Chrysler σε κοινοπραξία, επικεφαλής της οποίας είναι η ιταλική Fiat.

Συγκεκριμένα, ο δικαστής ¶ρθουρ Γκονζάλες έδωσε το «πράσινο φως» για την πώληση παγίων, συνολικής αξίας 2 δισ. δολαρίων, σε μια νέα εταιρεία, η οποία θα ελέγχεται σε ποσοστό 68% από ένα ταμείο πρόνοιας συνδεδεμένο με το εργατικό συνδικάτο United Auto Workers.

Η Fiat θα ελέγχει το 20% αυτής, ενώ οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Καναδά θα ελέγχουν το υπόλοιπο 12%.

Στην γραπτή απόφασή του, ο δικαστής Γκονζάλες αναφέρει πως η μόνη εναλλακτική επιλογή στην έγκριση της πώλησης ήταν η «άμεση ρευστοποίηση» της εταιρείας. Τονίζει, επίσης, πως μέλημά του ήταν η διάσωση της αξίας της Chrysler, ως μια συνεχούς δραστηριότητας.

Υπενθυμίζεται ότι η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία κατέθεσε αίτηση υπαγωγής σε καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές στις 30 Απριλίου, σε μια προσπάθεια να ολοκληρώσει την πώληση και τη συμμαχία με τη Fiat εντός 60 ημερών.

Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα