Τον κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά στη μείωση των επενδύσεων για την ασφάλεια των πληροφορικών συστημάτων κρούει παγκόσμια έρευνα της Deloitte, στην οποία συμμετείχαν περισσότερες από 200 εταιρείες από ολόκληρο τον κόσμο.
«Οι απειλές που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες αυξάνονται συνεχώς και η αντιμετώπισή τους γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη. Η μείωση των επενδύσεων για την ασφάλεια των πληροφορικών συστημάτων ενδέχεται να κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις για το μέλλον, καθώς οι εταιρείες που θα μείνουν πίσω θα έχουν ένα πολύ μεγάλο κενό να καλύψουν», επισημαίνει ο κ. Μάνος Πηλείδης, Υπεύθυνος Διαχείρισης Κινδύνων της Deloitte στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι εταιρείες τεχνολογίας, media και τηλεπικοινωνιών μείωσαν σημαντικά τον προϋπολογισμό τους για επενδύσεις στην ασφάλεια των πληροφορικών συστημάτων κατά τη διάρκεια του 2008. Πιο συγκεκριμένα, το 32% των επιχειρήσεων που πήραν μέρος στην έρευνα μείωσαν τον προϋπολογισμό τους, ενώ έξι στα δέκα στελέχη ανέφεραν ότι η εταιρεία τους «βρίσκεται πίσω» ή «προσπαθεί να προλάβει» τις εξελίξεις στον τομέα της ασφάλειας.
Παράλληλα, μόλις το 6% των επιχειρήσεων δήλωσαν ότι διαθέτουν 7% ή περισσότερο από το συνολικό προϋπολογισμό τους για την ασφάλεια των πληροφορικών συστημάτων, έναντι ποσοστού 36% το 2007.
Όπως προκύπτει από την έρευνα, η μείωση των επενδύσεων επιβραδύνει και την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών ασφάλειας, καθώς μόνο το 53% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η επιχείρησή τους υιοθετεί γρήγορα τις νέες τεχνολογίες, ποσοστό σημαντικά χαμηλότερο σε σύγκριση με το 2007 (67%). Προτεραιότητα δίνεται πλέον στη βελτιστοποίηση των υφιστάμενων τεχνολογιών και όχι στις επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες.
Σύμφωνα με την έρευνα της Deloitte, μεγάλη πρόκληση αποτελεί και η προσπάθεια των εταιρειών των παραπάνω κλάδων να προστατευτούν από τις εσωτερικές και τις εξωτερικές παραβιάσεις ασφαλείας. Κατά τη διάρκεια του 2008, πέντε στις δέκα εταιρείες χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν κάποια εξωτερική παραβίαση ασφαλείας. Παράλληλα, οι τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις ήρθαν αντιμέτωπες με παραβιάσεις που προήλθαν από το εσωτερικό τους.
Από την έρευνα προκύπτει επίσης ότι τα στελέχη έχουν πλέον λιγότερη εμπιστοσύνη στην ικανότητά τους να αντιμετωπίζουν αυτές τις εσωτερικές απειλές, καθώς μόλις το 28% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι είναι «πολύ σίγουροι» ή «εξαιρετικά σίγουροι» όσον αφορά στην αντιμετώπισή τους.