Σε υψηλό επτά μηνών ο PMI Μαΐου

Δευτέρα, 01 Ιουνίου 2009 12:10
UPD:12:21

¶νοδο κατέγραψε ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) το Μάιο, παρέχοντας μια ακόμα ένδειξη για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στον ελληνικό μεταποιητικό τομέα, με τη μείωση της παραγωγής και των νέων παραγγελιών να είναι αισθητά βραδύτερη σε σύγκριση με τον Απρίλιο.

Ειδικότερα, ο δείκτης αυξήθηκε στις 46,1 μονάδες, από 40,9 μονάδες που ήταν τον Απρίλιο, και κατέγραψε υψηλό επτά μηνών. Παρόλα αυτά, παρέμεινε σε αρνητικό επίπεδο, καθώς οι 50 μονάδες διαχωρίζουν την επέκταση από τη συρρίκνωση.

Σύμφωνα με το Markit, τα επίπεδα παραγωγής των Ελλήνων κατασκευαστών μειώθηκαν για όγδοο συνεχή μήνα το Μάιο, ωστόσο, ο ρυθμός μείωσης εξασθένησε απότομα.

Οι εισερχόμενες νέες παραγγελίες μειώθηκαν ελάχιστα το Μάιο, με την πτώση να είναι η μικρότερη που έχει καταγραφεί στη τρέχουσα περίοδο ύφεσης.

Ωστόσο, οι ενδείξεις δυσχερών επιχειρησιακών συνθηκών εξακολουθούν να υφίστανται, καθώς η ζήτηση έχει εξασθενήσει στον ίδιο βαθμό, τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στις αγορές του εξωτερικού.

«Η περαιτέρω πτώση της παραγωγής και των νέων παραγγελιών οδήγησε τους Έλληνες κατασκευαστές στην εφαρμογή μεθόδων περικοπής δαπανών. Αυτό επέφερε δυσμενές αποτέλεσμα για την απασχόληση, την αγοραστική δραστηριότητα και τα επίπεδα αποθεμάτων. Η απασχόληση και οι αγορές προμηθειών μειώθηκαν με σημαντικό, αλλά βραδύτερο ρυθμό σε σύγκριση με τον Απρίλιο», επισημαίνει το Markit.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα