Το αλκοόλ «ανεβάζει» τους κινητήρες των αυτοκινήτων

Δευτέρα, 01 Ιουνίου 2009 17:47

Μπορεί η οδήγηση και το αλκοόλ να είναι καταστροφικός συνδυασμός, αλλά ένα «σφηνάκι» δεν κάνει καθόλου κακό στον κινητήρα του αυτοκινήτου σας –το αντίθετο μάλιστα: απογειώνει τις επιδόσεις του.

Αυτό, τουλάχιστον, υποστηρίζει η αυτοκινητοβιομηχανία Ford, η οποία έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα των δοκιμών ενός νέου τύπου κινητήρα που λειτουργεί με υποβοήθηση αιθανόλης.

Πρόκειται για τον «κινητήρα άμεσης έκχυσης αιθανόλης», ο οποίος κατά βάση καίει βενζίνη. Στις περιπτώσεις, όμως, που απαιτούνται υψηλές αποδόσεις –όπως στην ανηφόρα ή σε μια προσπέραση– ο υπολογιστής διαχείρισης κινητήρα προσθέτει μια μικρή ποσότητα αιθανόλης στο καύσιμο που εκχύνεται στους θαλάμους καύσης.

Η τροποποίηση αυτή βοηθά τον κινητήρα να ανταπεξέρχεται όταν ο λόγος συμπίεσης είναι πολύ υψηλότερος από το φυσιολογικό. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δοκιμών του νέου κινητήρα, τα οποία παρουσιάστηκαν στο υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ στη διάρκεια ετήσιας έκθεσης τεχνολογίας στο ¶ρλινγκτον της Βιρτζίνιας, η νέα τεχνολογία έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας του κινητήρα κατά 23%.

Πηγή: NewScientist



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα