Στην αναγκαιότητα διασφάλισης της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας των μέτρων που έχουν ληφθεί από όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε., καθώς και στην «Κοινή Δέσμευση για την Απασχόληση» που προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα προωθηθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, επικεντρώθηκε η συζήτηση στο Συμβούλιο των υπουργών Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων της Ε.Ε. που πραγματοποιήθηκε χθες στο Λουξεμβούργο.
Παράλληλα, τις εργασίες του Συμβουλίου απασχόλησε και το περιεχόμενο της Στρατηγικής της Λισσαβόνας μετά το 2010.
Τη χώρα μας εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Απασχόλησης Δ. Κοντός, ο οποίος στην παρέμβασή του επανέλαβε αυτό που είχε τονίσει στο προηγούμενο Συμβούλιο η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη - Πετραλιά (στις 9 Μαρτίου), ότι «η αντιμετώπιση της κρίσης απαιτεί δράσεις αποτελεσματικές, ευρωπαϊκό συντονισμό και αλληλεγγύη».
Όπως είπε ο κ. Κοντός, βασική προϋπόθεση επιτυχίας των δράσεων είναι να πληρούνται τρία κριτήρια:
1. Η αποτελεσματικότητά τους, δηλαδή να φέρνουν απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα
2. Η αποδοτικότητά τους, δηλαδή να πετύχουμε τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση και απορρόφηση των διατιθέμενων πόρων και
3. Το κριτήριο της Ισότητας δηλαδή κάθε ευρωπαίος πολίτης να έχει ίσες ευκαιρίες στις δράσεις που υλοποιούνται.
Στο πλαίσιο αυτό ο γ.γ. παρουσίασε το ελληνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση, το οποίο όπως σημείωσε, είναι προσηλωμένο στις αρχές και τους στόχους της Στρατηγικής της Λισσαβόνας, βασίζεται στο Ευρωπαϊκό Σχέδιο Ανάκαμψης (Economic Recovery Plan) και στο Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων 2008-2010 και είναι προσαρμοσμένο στο Επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης για την περίοδο 2008-2011, ενώ θέτει τρεις στόχους για την στήριξη της Απασχόλησης και της Κοινωνικής Συνοχής:
- Διατήρηση των θέσεων εργασίας
- Στήριξη των ευάλωτων και ευπαθών ομάδων πληθυσμού
- Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας .
Οπως διευκρινίστηκε, οι δράσεις επικεντρώνονται στη:
· Στήριξη της απασχόλησης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που προσφέρουν το μεγαλύτερο ποσοστό θέσεων εργασίας στη χώρα μας
· Προώθηση της κινητικότητας και της προσαρμοστικότητας των εργαζομένων μέσα από προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης
· Τόνωση της ζήτησης της απασχόλησης στον τομέα κατασκευών και τουρισμού
· Στήριξη των ομάδων του πληθυσμού που πλήττονται περισσότερο από την κρίση.