Ακριβά θα πληρώσουν οι αερομεταφορείς τη μηδενική αύξηση ρύπων

Τρίτη, 09 Ιουνίου 2009 18:33

Για δυσβάσταχτο κόστος από την εμπορία ρύπων διαμαρτύρονται οι αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες έχουν δεσμευτεί να διευρύνουν τις δραστηριότητές τους χωρίς παράλληλη αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (IATA) δεσμεύτηκε για διατήρηση των εκπομπών των 230 μελών της σε σταθερά επίπεδα έως το 2020, με τη βοήθεια επενδύσεων στην τεχνολογία και τα βιοκαύσιμα και σε συνδυασμό με τη λήψη οικονομικών μέτρων, όπως η εμπορεία των ρύπων.

Κατά πάσα πιθανότητα, οι αερομεταφορές θα συμπεριληφθούν στη συνθήκη που θα διαδεχθεί το Πρωτόκολλο του Κιότο, γεγονός που συνεπάγεται ότι οι αεροπορικές εταιρείες θα αναγκαστούν να εξαγοράσουν τις εκπομπές τους σε περίπτωση που ξεπεράσουν τα προσυμφωνημένα όρια.

Σύμφωνα με δήλωση του Γουίλι Γουόλς, διευθύνοντα συμβούλου της British Airways και μέλους του ΔΣ της IATA, η ένωση εξετάζει τη δέσμευσή της για μηδενική αύξηση των εκπομπών έως το 2020 και υπολογίζει ότι θα της κοστίσει 6,5-7,5 δισ. δολάρια ετησίως σε επίπεδο εμπορίας ρύπων.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα