Αυστραλία: Αύξηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης

Τετάρτη, 10 Ιουνίου 2009 06:12
UPD:06:32

Απροσδόκητη αύξηση σημείωσε τον Ιούνιο η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Αυστραλία, τη μεγαλύτερη σε 22 χρόνια, μετά την απρόσμενη αποφυγή της ύφεσης, τονώνοντας τις εικασίες ότι η κεντρική τράπεζα τελείωσε με τη μείωση των επιτοκίων.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης σημείωσε άνοδο 12,7% από τον Μάϊο φθάνοντας στις 100,1 μονάδες, σύμφωνα με έρευνα της Westpac Banking Corp. και του Melbourne Institute σε 1.200 καταναλωτές, από 1 έως 7 Ιουνίου. Είναι η πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2008 που ο δείκτης υπερέβη το 100, καταδεικνύοντας ότι οι αισιόδοξοι υπερέβησαν τους απαισιόδοξους.

Ανοδικά κινήθηκε το δολάριο της Αυστραλίας και ο δείκτης των μετοχών καθώς η βελτίωση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης αύξησε την άποψη του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της χώρας, Γκλεν Στίβενς, ότι η οικονομική ανάπτυξη θα αρχίσει να αυξάνεται αργότερα μέσα στο έτος. Οι εγκρίσεις των δανείων για αγορά κατοικιών αυξήθηκαν για έβδομα μήνα καθώς το χαμηλότερο κόστος δανεισμού σε 49 χρόνια και οι εγγυήσεις της κυβέρνησης τόνωσαν τη ζήτηση μεταξύ των αγοραστών πρώτης κατοικίας, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση.

Από την άλλη πλευρά η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στην Αυστραλία αυξήθηκε τον Μάϊο τα μέγιστα σε χρονικό διάστημα περίπου οκτώ ετών μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι θα δαπανήσει 22 δισ. δολ. Αυστραλίας σε δρόμους, σιδηροδρόμους, νοσοκομεία και σχολεία, σύμφωνα με χθεσινή έκθεση της National Australia Bank Ltd.

Το δολάριο της Αυστραλίας ισχυροποιήθηκε στα 80,34 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ στις 12:18 μ.μ. στο Σύδνεϋο από 80,17 σεντς πριν από την ανακοίνωση για την καταναλωτική εμπιστοσύνη. Ο δείκτης των μετοχών S&P/ASX 200 σημείωσε άνοδο 1,6% φθάνοντας στις 3.997,2 μονάδες. Η απόδοση των ομολόγων διετούς διάρκειας αυξήθηκε δύο μονάδες βάσης στο 3,92%.

Αμετάβλητα διατήρησε την εβδομάδα που πέρασε η κεντρική τράπεζα της χώρας τα επιτόκια. Στις 3 Ιουνίου η κυβέρνηση της Αυστραλίας ανακοίνωσε ότι η οικονομία της χώρας ήταν μεταξύ των λίγων που αναπτύχθηκαν το πρώτο τρίμηνο, όπως η οικονομία της Κίνας και της Ινδίας.

Το ΑΕΠ αυξήθηκε 0,4% το πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες καθώς οι δαπάνες των καταναλωτών και οι εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων αυξήθηκαν.

ΠΗΓΗ: Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα