Ρουμανία: Αύξηση της χρήσης τραπεζικών προϊόντων

Τετάρτη, 10 Ιουνίου 2009 13:49

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποίησε η εταιρεία GfK Romania το ποσοστό των πολιτών της Ρουμανίας ηλικίας μεγαλύτερης των 15 ετών που χρησιμοποιεί τουλάχιστον έναν τραπεζικό προϊόν αυξήθηκε από 53% το Μάρτιο του 2008 στο 57% στα τέλη του πρώτου τριμήνου του 2009.

«Η χρήση τραπεζικών προϊόντων είναι χαμηλότερη στη Ρουμανία σε σχέση με την αντίστοιχη σε άλλες χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης. Η σύγκριση των μέσων μεγεθών για το 2008 καταδεικνύει πως η Ρουμανία βρίσκεται αρκετά πίσω σε σχέση με τις γειτονικές της χώρες καθώς μόνο στη Βουλγαρία ο βαθμός χρήσης τραπεζικών προϊόντων είναι χαμηλότερος από αυτόν της ρουμανικής αγοράς» αναφέρει χαρακτηριστικά η έρευνα.

Η τραπεζική αγορά της Ρουμανίας είναι περισσότερο ανεπτυγμένη στο Bucharest, Ardeal, Banat και Maramures σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, υποστηρίζει η έρευνα.

Στις περιοχές αυτές οι πελάτες των τραπεζών προσεγγίζουν τα 2/3 του συνολικού πληθυσμού έναντι μόλις 50% κι ακόμα λιγότερο στις περιοχές Muntenia, Oltenia, Dobrogea και Moldova.

Οι τραπεζικές κάρτες (debit cards) αποτελούν το πλέον διαδεδομένο τραπεζικό προϊόν, καθώς o αριθμός των χρηστών τους αυξάνεται σταθερά με αποτέλεσμα το Μάρτιο να έχει προσεγγίσει το 27% του συνολικού πληθυσμού ηλικίας μεγαλύτερης των 15 ετών.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος των κατόχων τέτοιων καρτών τις χρησιμοποιούν μόνο για την ανάληψη χρημάτων από τα δίκτυα ATMs και μόνο το 1/3 για την πραγματοποίηση πληρωμών σε εμπορικά καταστήματα.

Balkan Markets Daily



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα