Ιαπωνία: Δέσμευση για γενναιόδωρη μείωση των εκπομπών αερίων

Τετάρτη, 10 Ιουνίου 2009 14:40
UPD:15:05

Την πρόθεση της Ιαπωνίας να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 15% έως το 2020 (σε σχέση με τα επίπεδα 2005) ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Τάρο ¶σο.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι το σχέδιο μείωσης των αερίων θα οδηγήσει σε αύξηση της ανεργίας, μείωση του ΑΕΠ και επιβάρυνση των ιαπωνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων με πρόσθετα βάρη. Αυτό θα είναι αποτέλεσμα των επενδύσεων στην ηλιακή ενέργεια και άλλες νέες τεχνολογίες, της μεγαλύτερης διείσδυσης των φιλικών προς το περιβάλλον αυτοκινήτων, της μόνωσης των κτηρίων και της αντικατάστασης των οικιακών συσκευών με νέες συσκευές πράσινης τεχνολογίας.

Σύμφωνα με πρόσφατη κρατική έρευνα, η επιβάρυνση του δημοσίου, των επιχειρήσεων και των πολιτών θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 14% το 2020, τη μείωση του ΑΕΠ κατά 0,6% και αύξηση της ανεργίας κατά 0,2%. Τα ιαπωνικά νοικοκυριά θα επιβαρυνθούν με 30.000 γεν σε έξοδα φωτισμού και θέρμανσης.

Ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας, ο οποίος αντιμετωπίζει ήδη έντονο ανταγωνισμό από την Κίνα, την Ινδία και τις υπόλοιπες αναπτυσσόμενες χώρες, ασκεί ισχυρές πιέσεις στην κυβέρνηση προκειμένου να ορίσει λιγότερο φιλόδοξους στόχους, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Οι δημοσκοπήσεις που έχουν διεξαχθεί στη χώρα, ωστόσο, υποδεικνύουν την ισχυρή λαϊκή υποστήριξη της δέσμευσης της κυβέρνησης για μεγαλύτερη μείωση των εκπομπών.

Πηγή: The Wall Street Journal



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα