Κίνα: Αύξηση των επενδύσεων σε υποδομές

Πέμπτη, 11 Ιουνίου 2009 08:33

Τις μεγαλύτερες επενδύσεις σε μια πενταετία σε βιομηχανίες, ακίνητα και δρόμους πραγματοποίησε η Κίνα καθώς το οικονομικό πακέτο στήριξης της κυβέρνησης ύψους 4 τρισ. γιουάν (585 δισ. δολ.) περιόρισε τη μείωση ρεκόρ των εξαγωγών.

Οι επενδύσεις στα αστικά κέντρα αναρριχήθηκαν 32,9% το πεντάμηνο που έληξε τον Μάϊο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας στο Πεκίνο. Οι εξαγωγές μειώθηκαν 26,4% τον περασμένο μήνα σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ανακοίνωσαν σήμερα τα τελωνεία της χώρας.

Η αύξηση των πωλήσεων ακινήτων και αυτοκινήτων, ο νέος δανεισμός ρεκόρ και η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγές, αποτελούν ενδείξεις ότι το οικονομικό πακέτο στήριξης που ανακοίνωσε η Κίνα τον Νοέμβριο οδηγεί σε ανάκαμψη την τρίτη σε μέγεθος οικονομία του κόσμου.

Στο Χρηματιστήριο ο Shanghai Composite Index σημείωσε άνοδο 0,3% στις 11:30 π.μ. τοπική ώρα διευρύνοντας την άνοδο φέτος στο 55%. Το γιουάν διαπραγματεύθηκε στα 6,8340 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ στις 12:27 μ.μ. από 6,8342 που ήταν πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων.

Το πρώτο πεντάμηνο οι επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία στα αστικά κέντρα διαμορφώθηκαν στα 5,34 τρισ. γιουάν. Η αύξηση των δαπανώ ήταν ταχύτερη από την αντίστοιχη του 30,5% το πρώτο τετράμηνο και της πρόβλεψης των αναλυτών για αύξηση 31%.

Οι επενδύσεις σε ακίνητα αυξήθηκαν κατά 6,8% το πρώτο πεντάμηνο, έναντι αύξησης 4,9% τον Απρίλιο, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας της Κίνας.

Ο αριθμός των νέων επενδυτικών έργων αναρριχήθηκε κατά 47% το πεντάμηνο φθάνοντας στα 123.878, ανακοίνωσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία. Αυτά τα έργα, ύψους 5,33 τρισ. γιουάν, είναι σχεδόν διπλάσια από τα αντίστοιχα περυσινά.

ΠΗΓΗ: Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα