«Κρητών Επιχειρείν»

Εκδοση του Επιμελητηρίου Ηρακλείου
Πέμπτη, 11 Ιουνίου 2009 15:35

Την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Κρήτη μέσα από το πέρασμα των αιώνων επιχειρεί ν’ αποτυπώσει το Επιμελητήριο Ηρακλείου στον πολυτελή τόμο με τίτλο «ΚΡΗΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ» που εξέδωσε πρόσφατα.

Η συγκέντρωση και καταγραφή του πολύτιμου υλικού σχετικά με την ιστορία και το εμπόριο στην Κρήτη, από την προϊστορία έως τις αρχές του 20ου αιώνα, οφείλεται στην επίπονη και συστηματική μελέτη του καθηγητή κ. Κωστή Χρηστάκη καθώς και στη σπουδαία βοήθεια φορέων, ιδρυμάτων και εκδοτικών οίκων.

«Η επιχειρηματικότητα και το εμπόριο στην Κρήτη, είναι δραστηριότητες άρρηκτα συνυφασμένες με την ιστορία του νησιού. Από την ίδρυση των πρώτων «logistics centers» των Μινωιτών στο Νείλο και αλλού, μέχρι το Ηλεκτρονικό Εμπόριο του 21ου αιώνα, η επιχειρηματική δραστηριότητα ακολουθεί μια πορεία που παρουσιάζει διαχρονικά χαρακτηριστικά, βέβαια πάντα προσαρμοσμένη στις επιταγές που υπαγορεύουν οι συνθήκες της εκάστοτε εποχής. Η σφαιρική και βαθειά γνώση του παρελθόντος, όσο αυτό είναι εφικτό, πρέπει να αποτελέσει το έρεισμα για περαιτέρω προβληματισμό και ερμηνεία» τονίζει στο εισαγωγικό του σημείωμα ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, κ. Νικήτας Δολαψάκης.

«Ο πλούτος της κρητικής γης και η εμπορική του σημασία, λόγω της γεωγραφικής θέσης του νησιού, με οδήγησε να επικεντρωθώ κυρίως στις παραγωγικές διαδικασίες και στο διαμετακομιστικό εμπόριο. Προσπάθησα να δω τις εμπορικές και οικονομικές δραστηριότητες των Κρητών και όχι τα δημόσια οικονομικά των εκάστοτε κρατικών μορφωμάτων» επισημαίνει στον πρόλογο ο συγγραφέας του βιβλίου, δρ Χρηστάκης.

Η παρουσίαση του συλλεκτικού έργου θα γίνει την Τετάρτη 17 Ιουνίου και ώρα 19.30 στην αίθουσα «ΚΑΣΤΕΛΛΑΚΗ» του Επιμελητηρίου Ηρακλείου (Κορωναίου 9).

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι: κ. Μίμης Ανδρουλάκης , πολιτικός – συγγραφέας, κα. Μεταξία Τσιποπούλου, Δρ. Αρχαιολογίας, Διευθύντρια του Εθνικού Αρχείου Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και ο κ. Θεοχάρης Δετοράκης, Ομότιμος Καθηγητής Βυζαντινής Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα