BlackRock: Εξαγορά της BGI έναντι 13,5 δισ. δολ.

Παρασκευή, 12 Ιουνίου 2009 06:56
UPD:09:54

Συμφωνία για την εξαγορά του σκέλους επενδύσεων της Barclays, αντί ποσού 13,5 δισ. δολαρίων, έκλεισε η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής κεφαλαίων στον κόσμο.

Η BlackRock θα καταβάλλει 6,6 δισ. δολάρια σε μετρητά και το λοιπό ποσό σε μετοχές για την Barclays Global Investors, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας που εδρεύει στη Νέα Υόρκη. Η Barclays θα διατηρήσει μερίδιο 19,9% στη νέα εταιρεία. Η χρηματοδότηση θα περιλαμβάνει 2,8 δισ. δολάρια από την πώληση μετοχών σε θεσμικούς επενδυτές και έως 2 δισ. δολάρια σε δάνεια από την Barclays και άλλες τράπεζες.

Η εξαγορά, η μεγαλύτερη στον τομέα της διαχείρισης κεφαλαίων, δημιουργεί μία εταιρεία που διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία ύψους 2,7 τρισ. δολαρίων, περισσότερα και από την Federal Reserve.

Η Barclays, η τρίτη σε μέγεθος βρετανική τράπεζα, συμφώνησε τον Απρίλιο να πουλήσει μετοχές της BGI στην CVC Capital Partners αντί 4,4 δισ. δολαρίων. Η τράπεζα, που επιδιώκει να αντλήσει κεφάλαια για να καλύψει τις ζημίες της από δάνεια, είχε προθεσμία έως τις 18 Ιουνίου να επιτύχει μία καλύτερη συμφωνία για τις μετοχές ή για το σύνολο της BGI, η αξία της οποίας υπολογίζεται σε περισσότερα από 10 δισ. δολάρια. Η πώληση αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Δεκέμβριο, αναφέρεται σε άλλη ανακοίνωση.

Η νέα εταιρεία που θα προκύψει από την εξαγορά θα έχει κεφαλαιοποίηση άνω των 34 δισ. δολαρίων. Η εξαγορά εκτιμάται ότι θα αυξήσει τα κέρδη ανά μετοχή κατά 10% το 2010.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο Τζον Μπάρλεϋ, CEO της Barclays, και ο πρόεδρος, Ρόμπερτ Ντάϊμοντ, θα συμμετάσχουν στο διοικητικό συμβούλιο της νέας εταιρείας με την επωνυμία BlackRock Global Investors. Ο Μπλέϊκ Γκρόσμαν, CEO του σκέλους επενδύσεων της Barclays, θα είναι αντιπρόεδρος της BlackRock.

Έως τις 31 Μαρτίου η BlackRock διαχειριζόταν 1,28 τρισ. δολάρια, συμπεριλαμβανομένων 474 δισ. δολαρίων σε ομόλογα, 322 δισ. δολαρίων σε μετρητά, 266 δισ. δολαρίων σε μετοχές και 52 δισ. δολαρίων σε άλλες επενδύσεις, όπως τα hedge funds. Η εταιρεία παρέχει τις συμβουλευτικές της υπηρεσίες σε πελάτες με επενδύσεις ύψους 169 δισ. δολαρίων.

Η νέα εταιρεία θα διαθέτει περισσότερους από 9.000 υπαλλήλους σε 24 χώρες του κόσμου.

Βασικοί σύμβουλοι της BlackRock στην εξαγορά της BGI είναι η Citigroup και η Credit Suisse. Παράλληλα, συμβουλές παρέχουν η Merrill Lynch, η Morgan Stanley και η Perella Weinberg Partners.

ΠΗΓΗ: Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα