Σερβία: Προβλήματα στη δανειοδότηση από το ΔΝΤ

Παρασκευή, 12 Ιουνίου 2009 08:32

Η σερβική οικονομία αδυνατεί να ικανοποιήσει τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), αναφορικά με τη μείωση του ελλείμματος στον προϋπολογισμό μέχρι το τέλος Ιουνίου, σύμφωνα με δηλώσεις του διοικητή της Εθνικής Τράπεζας (NBS) Ράντοβαν Γέλασιτς.

Στο πλαίσιο της υπογραφής του πακέτου της δανειοδοτικής συμφωνίας με το ΔΝΤ, η σερβική πλευρά ανέλαβε συγκεκριμένες δεσμεύσεις, προκειμένου να χορηγηθεί «αυτομάτως» η επόμενη δόση του δανείου. Το ζήτημα αυτό αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων με το ΔΝΤ, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν τον Αύγουστο.

Παρά τη λήψη των κυβερνητικών μέτρων και την υποστήριξη που παρέχει η NBS, η οικονομική ανάπτυξη είναι ακόμη αρνητική, με τη μείωση του ΑΕΠ να ξεπερνάει τις δύο ποσοστιαίες μονάδες για το 2009, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις των οικονομικών κύκλων στο Βελιγράδι.

Το ΔΝΤ αναμένει την υλοποίηση των σερβικών δεσμεύσεων σε μακροοικονομικό επίπεδο, προκειμένου να δώσει το «πράσινο φως» για τη διάθεση δανειοδοτικών κεφαλαίων 1 δισ. ευρώ μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Τα κεφάλαια αυτά, θα αξιοποιηθούν για την υλοποίηση έργων υποδομής στη Σερβία κατά τους θερινούς μήνες.

Ωστόσο, στην περίπτωση που καθυστερήσει η εκταμίευσή τους, η γενικότερη αρνητική κατάσταση της σερβικής οικονομίας αναμένεται να επιδεινωθεί.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Tanjug



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα