Ρουμανία: Μείωση των άμεσων ξένων επενδύσεων

Στο πρώτο τρίμηνο
Τρίτη, 16 Ιουνίου 2009 10:53

Το ύψος των άμεσων ξένων επενδύσεων που πραγματοποιήθηκαν στη Ρουμανία υπό τη μορφή συμμετοχών στο μετοχικό κεφάλαιο εγχωρίων εταιρειών στους τρεις πρώτους μήνες του 2009 διαμορφώθηκε στο επίπεδο του 1,3 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 23% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008, ανακοίνωσε το Εθνικό Γραφείο του Εμπορικού Μητρώου της χώρας.

Η μείωση των επενδύσεων που πραγματοποίησαν οι μητρικές εταιρείες του εξωτερικού στις ρουμανικές θυγατρικές τους είναι συνεχής και σταθερή στους πρώτους μήνες του 2009. Μόνο τον Απρίλιο το ύψος των συμμετοχών αλλοδαπής προέλευσης στο μετοχικό κεφάλαιο εγχώριων εταιρειών ανήλθε σε 137 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση κατά 43% σε σχέση με το Μάρτιο. Σε σύγκριση με το Φεβρουάριο και τον Ιανουάριο, όπου η συγκεκριμένη μορφή ξένων επενδύσεων προσέγγισε τα 446 εκατ. ευρώ και τα 417 εκατ. ευρώ η μείωση του Απριλίου είναι ακόμη μεγαλύτερη, ενώ σε σχέση με τον Απρίλιο του 2008 το σχετικό μέγεθος ένα ακριβώς χρόνο μετά υποχώρησε κατά 3 περίπου φορές.

Μεγάλο μέρος των σχετικών ξένων επενδύσεων που πραγματοποιήθηκαν στη Ρουμανία τον Απρίλιο κατευθύνθηκαν προς τον κλάδο του λιανικού εμπορίου, την παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, την ανάπτυξη και εκμετάλλευση ακινήτων, τη ναυπήγηση πλοίων και την παροχή υπηρεσιών χρηματοοικονομικής διαμεσολάβησης. Οι μεγαλύτερες ξένες επενδύσεις, υπό τη μορφή συμμετοχών στο μετοχικό κεφάλαιο εγχώριων εταιρειών, τον Απρίλιο πραγματοποιήθηκε στην αλυσίδα σουπερμάρκετ Mega Image (17 εκατ. ευρώ) και το ναυπηγείο STX Ro Offshore Braila (πρώην Aker Braila, 17 εκατ. ευρώ).

Balkan Markets Daily



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα