«Ναυάγησε» η άνοδος

Τι έγινε στις αγορές
Τετάρτη, 17 Ιουνίου 2009 00:01

«Ναυάγησε» η αρχική προσπάθεια ανόδου της Wall Street, καταγράφοντας τελικά πτωτικές τάσεις για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, από τη στιγμή που τα βελτιωμένα στοιχεία για την αμερικανική αγορά στέγης δεν κατάφεραν να απομακρύνουν τις ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία.

H Morgan Stanley θεωρεί ότι το ράλι των αμερικανικών μετοχών ίσως να έφθασε στο τέλος του, καθώς βλέπει το δείκτη S&P 500 να κλείσει το έτος στις 900 μονάδες, επίπεδο κατά 2,6% χαμηλότερα από το προχθεσινό κλείσιμο.

Η Ευρώπη έκλεισε με οριακή πτώση, με τις εξασθενημένες μετοχές του τραπεζικού τομέα να αντισταθμίζουν την άνοδο των «αμυντικών» κλάδων, εν μέσω ανάμεικτων ενδείξεων για την ανάκαμψη της οικονομίας. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 υποχώρησε 0,1% για να κλείσει στις 862,41 μονάδες αφού προηγουμένως είχε ανέβει στις 870,47 μονάδες.

Η εβδομάδα άνοιξε για το δείκτη με μεγάλη πτώση 2,5% με αναλυτές να χαρακτηρίζουν τη μέχρι τώρα άνοδο υπερβολική και να θεωρούν αναμενόμενη τη διόρθωση της αγοράς. Τα στοιχεία στις ΗΠΑ έδειξαν ανάκαμψη όσον αφορά τις κατασκευές κατοικιών και την έκδοση οικοδομικών αδειών το Μάιο, όμως η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε περισσότερο του αναμενομένου.

Οι μετοχές του χρηματοοικονομικού τομέα δέχθηκαν πιέσεις στον απόηχο της προχθεσινής έκθεσης της ΕΚΤ ότι οι τράπεζες της Ευρωζώνης θα χρειαστεί πιθανότατα να διαγράψουν το επιπλέον ενεργητικό τους αξίας 283 δισ. δολαρίων εφέτος και το επόμενο έτος εξαιτίας επισφαλών δανείων και χρεογράφων.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα