Διαπραγματεύσεις με D.T. για το 5% του ΟΤΕ

Συνάντηση Γ. Παπαθανασίου με Ρενέ Ομπερμαν
Πέμπτη, 18 Ιουνίου 2009 12:35
UPD:16:17

Την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να ενεργοποιήσει τη διάταξη της σύμβασης, η οποία προβλέπει τη δυνατότητα του Ελληνικού Δημοσίου να πωλήσει ποσοστό 5% των μετοχών του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom στην προκαθορισμένη τιμή των 27,5 ευρώ ανά μετοχή, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννης Παπαθανασίου στον διευθύνοντα σύμβουλο του γερμανικού κολοσσού, Ρενέ Ομπερμαν, κατά τη σημερινή τους συνάντηση.

Όπως είπε μετά τη συνάντηση ο υπουργός, η συμφωνία στρατηγικής συμμαχίας του ΟΤΕ και της Deutsche Telekom, που υπεγράφη πέρυσι και κυρώθηκε με νόμο από τη Βουλή, προβλέπει ότι η D.T. είναι υποχρεωμένη να αγοράσει ποσοστό 5% των μετοχών του ΟΤΕ στην τιμή των 27,5 ευρώ, εφ’ όσον της το ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση, χωρίς αυτό να επηρεάζει σε τίποτα τα δικαιώματα του Ελληνικού Δημοσίου στον έλεγχο του Οργανισμού, όπως καθορίζονται από τη συμφωνία.

Η τιμή της μετοχής του ΟΤΕ με βάση το χθεσινό κλείσιμο στο Χρηματιστήριο είναι 11,77 ευρώ. Αυτό σημαίνει, συνέχισε ο κ. Παπαθανασίου, ότι από την πώληση του 5% του ΟΤΕ το Ελληνικό Δημόσιο θα εισπράξει το ποσό των 674.000.000 ευρώ έναντι του ποσού των 288.500.000 ευρώ που θα εισέπραττε με βάση την τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή των μετοχών. Δηλαδή, το Ελληνικό Δημόσιο, με βάση τη σύμβαση, θα έχει επιπλέον όφελος 385.500.000 ευρώ.

Πυρά κατά της αντιπολίτευσης

Ο κ. Παπαθανασίου στη συνέχεια εξαπέλυσε πυρά κατά της αντιπολίτευσης λέγοντας τα εξής: «Επιτέλους, πρέπει κάποτε σε αυτήν τη χώρα να σοβαρευτούμε. Ποιος Έλληνας πολίτης μπορεί να είναι αντίθετος με την ενεργοποίηση αυτού του δικαιώματος, που θα αποφέρει όφελος 674.000.000 ευρώ για τη χώρα, χωρίς να μειώνονται τα δικαιώματα του Ελληνικού Δημοσίου στον ΟΤΕ; Προφανώς, μόνον η αντιπολίτευση που κυριαρχείται από άκρατο λαϊκισμό και πλήρη ανευθυνότητα».

Ο κ. Ομπερμαν θα έχει στη συνέχεια συνάντηση με τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών Ευριπίδη Στυλιανίδη.

ΣΥΝ: Πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο

«Η κυβέρνηση, για να μπαλώσει τα μεγάλα δημόσια ελλείμματα που έχουν προκαλέσει οι αντικοινωνικές και οικονομικά αδιέξοδες νεοφιλελεύθερες πολιτικές της, θυσιάζει ακόμα ένα 5% των μετοχών του ΟΤΕ [OTEr.AT] στην γερμανική Deutsche Telecom», τονίζει το μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ Δημήτρης Στρατούλη, χαρακτηρίζοντας την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ ως το «μεγαλύτερο οικονομικό και πολιτικό σκάνδαλο στην ιστορία της χώρας».

Καλεί επίσης εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην εκχώρηση μεγαλύτερου ποσοστού του ΟΤΕ στα γερμανικά συμφέροντα και τονίζει «αγωνιζόμαστε για την ακύρωση της ιδιωτικοποίησής του, που είναι το μεγαλύτερο οικονομικό και πολιτικό σκάνδαλο στην ιστορία της χώρας, και για τον επανέλεγχό του από το δημόσιο στα πλαίσια μιας προοδευτικής πολιτικής στροφής στην πορεία της χώρας μας».



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΟΤΕ



Σχολιασμένα