Αντ. Μπέζας: Ανατροπή της περαίωσης για τους εκπρόθεσμους

Πέμπτη, 18 Ιουνίου 2009 19:55
UPD:19:59

Οι ΔΟΥ θα σταματούν τη διαδικασία της περαίωσης όταν φυσικό ή νομικό πρόσωπο, το οποίο έχει υπαχθεί στο καθεστώς αυτό δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα κάποια από τις δόσεις του, σύμφωνα με το νομοσχέδιο για τις Ενδοομιλικές Συναλλαγές που παρουσίασε σήμερα στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο υφυπουργός Οικονομικών Αντώνης Μπέζας.

«Τότε θα θεωρείται ως μη περαιωθείσα η εκκρεμής φορολογική υπόθεση και θα μπορεί ανά πάσα στιγμή η Εφορία να κάνει έλεγχο», υπογράμμισε ο κ. Μπέζας αναλύοντας το πολυνομοσχέδιο με τίτλο «Κανόνες Τεκμηρίωσης Ενδοομιλικών Συναλλαγών, Κανόνες Υποκεφαλαιοδότησης Επιχειρήσεων και άλλες διατάξεις».

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βάσω Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τις περαιώσεις και τις κατά καιρούς διευθετήσεις επιβραβεύονται οι μη συνεπείς φορολογούμενοι. Απαντώντας ο κ. Μπέζας σημείωσε ότι περαιώσεις έκανε κατεξοχήν το ΠΑΣΟΚ και ότι στην παρούσα φάση η περαίωση ήλθε μόνον λόγω της οικονομικής κρίσης. Επεσήμανε δε ότι «με το νομοσχέδιο αυτό γίνεται ανατροπή της περαίωσης».

Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Μάκης Βορίδης, υποστήριξε ότι με τους αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε φορολογούμενους που έχουν κάνει αυτοπεραίωση αποδομείται η φορολογική εμπιστοσύνη με τον πολίτη που πληρώνει επιπλέον για να μην ελεγχθεί.

Ο υφυπουργός Οικονομικών απάντησε ότι οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι γίνονται όχι επί της ουσίας, αλλά για να διαπιστωθεί αν τηρούνται οι προϋποθέσεις υπαγωγής στο καθεστώς της αυτοπεραίωσης, προϋποθέσεις που καταστρατηγούνται από επιχειρήσεις με έσοδα μεγαλύτερα των 300.000 ευρώ οι οποίες δεν δικαιούνται να υπαχθούν.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών εστιάζει στις νέες διατάξεις που υποχρεώνουν ελληνικές εταιρείες συνδεδεμένες με πολυεθνικές, να τεκμηριώνουν τις τιμολογήσεις στις ενδοομιλικές, διασυνοριακές συναλλαγές.

Για τη στήριξη της οικοδομής, το ίδιο νομοσχέδιο προβλέπει την κάλυψη κατά 25% με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου των δανείων μέσω τραπεζών που λαμβάνουν ιδιώτες και επιχειρηματίες για αγορά κατοικίας ή επαγγελματικής στέγης καθώς τη μείωση της προμήθειας που πληρώνουν οι επιχειρήσεις για τα δάνεια που εγγυάται το ΤΕΜΠΜΕ από 1 σε 0,25%.

Παρατείνεται τέλος έως 31/12/2009 η αναστολή χορήγησης πιστοποιητικού ΕΤΑΚ από την αρμόδια ΔΟΥ σε περίπτωση μεταβίβασης ακινήτου και έως το τέλος του 2010 η έκπτωση από τα καθαρά κέρδη των επιχειρήσεων του 50% όσων καταβάλλουν για έρευνα και τεχνολογία.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα