Κοντά στα 71 δολ. το αργό

Παρασκευή, 19 Ιουνίου 2009 06:19
UPD:06:28

Ελαφρά διαφοροποίηση – κοντά στα 71 δολ. το βαρέλι – διαπραγματεύθηκε το αργό πετρέλαιο, οδεύοντας να σημειώσει τις πρώτες εβδομαδιαίες απώλειες σε πέντε εβδομάδες, καθώς η ζήτηση του καυσίμου στις ΗΠΑ παρέμεινε κάτω από τα επίπεδα του προηγούμενου έτους.

Η ζήτηση των προϊόντων πετρελαίου στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης ενεργείας στον κόσμο, κυμάνθηκαν στα 18,5 εκατ. βαρέλι ημερησίως τις τέσσερις εβδομάδες έως τις 12 Ιουνίου, 6% χαμηλότερα από το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ενεργείας στις 17 Ιουνίου. Το πετρέλαιο έκλεισε πάνω από τα 70 δολ. στη Νέα Υόρκη, κάθε ημέρα αυτής της εβδομάδας εν μέσω προσδοκιών ότι η οικονομική ανάκαμψη θα αυξήσει την κατανάλωση των καυσίμων.

Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Ιουλίου διαπραγματεύθηκε στα 71,49 δολ. το βαρέλι, 12 σεντς υψηλότερα, κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (Nymex) στις 9:51 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης. Οι τιμές έχουν σημειώσει άνοδο 60% φέτος και άγγιξαν τα υψηλότερα επίπεδα επτά μηνών στις 11 Ιουνίου, φθάνοντας στα 73,23 δολ. το βαρέλι.

Tα συμβόλαια του Ιουλίου λήγουν στις 22 Ιουνίου. Τα πιο διαπραγματεύσιμα συμβόλαια του Αυγούστου διαπραγματεύθηκε στα 72,11 δολ. το βαρέλι, 20 σεντς υψηλότερα στις 9:13 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης. Αυτήν την εβδομάδα οι τιμές οδεύουν να σημειώσουν απώλειες 0,7%, περιορίζοντας την άνοδο τεσσάρων εβδομάδων.

Αυτήν την εβδομάδα το αργό αναρριχήθηκε πάνω από τα 72 δολ. λόγω της υποχώρησης του δολαρίου και των επιθέσεων ανταρτών στη Νιγηρία, τη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής πετρελαίου της Αφρικής.

Οι επενδυτές ώθησαν υψηλότερα το πετρέλαιο αγοράζοντας τα συμβόλαιά του για εξασφάλιση έναντι του πληθωρισμού και της υποχώρησης του δολαρίου.

Από τις 20 Απριλίου το πετρέλαιο έχει σημειώσει άνοδο 56% καθώς ο δείκτης του δολαρίου έναντι των έξι άλλων νομισμάτων υποχώρησε 6,9%. Αυτήν την εβδομάδα το ευρώ υποχώρησε 0,8% έναντι του δολαρίου.

Το μπρεντ για παράδοση Αυγούστου διαπραγματεύθηκε στα 71,21 δολ. το βαρέλι, 15 σεντς χαμηλότερα στο ICE Futures Europe του Λονδίνου, στις 9:27 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης.

ΠΗΓΗ: Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα