Οριακή άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές

Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2001 19:29

Μικρή άνοδο σημείωσαν σήμερα οι δείκτες στις χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης. Εντονο ήταν το αγοραστικό ενδιαφέρον για τον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας, ενώ, αντιθέτως, ισχυρές πιέσεις δέχθηκε και σήμερα ο πετρελαϊκός κλάδος.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 5.240,9 μονάδες, στα ίδια με τα χθεσινά επίπεδα, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 σημείωσε οριακή άνοδο κατά 0,05% διαμορφώθηκε στις 4.577,28 μονάδες, ενώ στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX περίπου δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης καταγράφει κέρδη 1,28% και βρίσκεται στις 5.016 μονάδες.

Σημαντική άνοδο σημείωσαν οι μετοχές εταιρειών από τον τηλεπικοινωνιακό κλάδο. Η μετοχή της βρετανικής Telewest ενισχύθηκε κατά 27,5% μετά την είδηση ότι τα κέρδη της εταιρείας στο τρίτο τρίμηνο ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών. Αξιόλογα κέρδη κατέγραψαν, επίσης, οι μετοχές των εταιρειών Ericsson, Alcatel και Nokia.

Η μετοχή της Siemens ενισχύεται κατά 6,3% συνεχίζοντας τη χθεσινή ανοδική της πορεία. Ο γερμανικός όμιλος προέβη χθες σε συγκρατημένα αισιόδοξες προβλέψεις για τη μελλοντική του κερδοφορία http://www.naftemporiki.gr/news/static/01/11/15/177579.htm .

Αντιθέτως, συνεχίστηκαν και σήμερα οι πιέσεις στον πετρελαϊκό κλάδο μετά τη σημαντική υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές. Αυτή την ώρα, στην αγορά του Λονδίνου η τιμή του μπρεντ για συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου υποχωρεί κατά 1,72 δολάρια και έχει διαμορφωθεί στα 17,45 δολάρια ανά βαρέλι. Οι μετοχές των εταιρειών BP και Shell υποχώρησαν κατά 7,3% και 5,8% αντιστοίχως. Η μετοχή της γαλλικής TotalFinaElf σημείωσε πτώση 7,1%.

Ανοδικά κινήθηκε ο κλάδος των αερομεταφορών με τη αιχμή τη μετοχή της British Airways, η οποία έκλεισε με κέρδη 16,9%. Αξιόλογη άνοδο σημειώνει, τέλος, η μετοχή του ενεργειακού ομίλου Ε.ΟΝ. Η γερμανική εταιρεία ανακοίνωσε σήμερα ότι τα λειτουργικά της κέρδη στο εννεάμηνο της τρέχουσας χρήσης αυξήθηκαν κατά 55% φθάνοντας τα 2,86 δισ. ευρώ. Οι πωλήσεις της στο τρίτο τρίμηνο μειώθηκαν κατά 7%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα