Ιαπωνία: Μεγαλύτερη μείωση των εξαγωγών

Τετάρτη, 24 Ιουνίου 2009 06:31

Διευρύνθηκε η μείωση των ιαπωνικών εξαγωγών τον Μάϊο, σημάδι ότι οι προοπτικές ανάπτυξης συρρικνώνονται, καθώς η οικονομία δυσκολεύεται να εξέλθει από τη χειρότερη ύφεση μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι εξαγωγές μειώθηκαν 40,9% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, περισσότερο από τη μείωση 39,1% τον Απρίλιο, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών της Ιαπωνίας.

Η μείωση των εξαγωγών στην Ασία διευρύνθηκε για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο σκιάζοντας τις ελπίδες ότι η ζήτηση στην περιφέρεια θα τονώσει την ανάκαμψη στη δεύτερη σε μέγεθος οικονομία του κόσμου. Το οικονομικό πακέτο στήριξης ύψους 4 τρισ. γιουάν (585 δισ. δολ.) δεν ήταν αρκετό για να εξισορροπήσει τη μείωση των πωλήσεων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη για εταιρείες όπως η Hitachi Construction Machinery Co.

Το γιέν διαπραγματεύθηκε στα 95,27 ανά δολάριο στις 10:46 π.μ. από 95,25 πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων. Το ιαπωνικό νόμισμα αναρριχήθηκε χθες έως τα 94,88, τα υψηλότερα επίπεδα από την 1η Ιουνίου, περιορίζοντας τα κέρδη των εξαγωγέων στο εξωτερικό. Ο δείκτης Topix σημείωσε απώλειες 0,2%.

Τη μεγαλύτερη μείωση εξαγωγών σημείωσε ο χάλυβας, τα αυτοκίνητα και οι ημιαγωγοί. Οι εξαγωγές στην Κίνα, τη μεγαλύτερη εμπορική εταίρο της Ιαπωνίας, μειώθηκαν 29,7%, περισσότερο από τη μείωση 25,9% που σημείωσαν τον Απρίλιο. Οι εξαγωγές της Ιαπωνίας στην Ασία υποχώρησαν 35,5% από 33,4% που μειώθηκαν τον Απρίλιο.

Οι ιαπωνικές εξαγωγές στις ΗΠΑ μειώθηκαν 45,4% τον Μάΐο μετά από μείωση 46,3% τον Απρίλιο, σύμφωνα με το υπουργείο. Οι εξαγωγές στην Ευρώπη μειώθηκαν 45,4% μετά από μείωση 45,3% τον Απρίλιο.

Την εβδομάδα που πέρασε τόσο η Bank of Japan όσο και η ιαπωνική κυβέρνηση είπαν ότι η ύφεση περιορίζεται καθώς οι εταιρείες αυξάνουν την παραγωγή τους για να αναπληρώσουν τα αποθέματα. Αυτή η ανάκαμψη της παραγωγής ενδέχεται να μειωθεί, απουσία υψηλότερων εξαγωγών.

Οι εισαγωγές μειώθηκαν 42,4% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και το εμπορικό πλεόνασμα υποχώρησε 12,1% στα 299,8 δισ. γιέν (3,1 δισ. δολ.), σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών της Ιαπωνίας.

ΠΗΓΗ: Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα