ΤτΕ: Μείωση του ελλείμματος τρεχ. συναλλαγών τον Απρίλιο

Διαμορφώθηκε στα 2,997 δισ. €
Τετάρτη, 24 Ιουνίου 2009 09:10
UPD:09:20

Στα 2.997 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών τον Απρίλιο, μειωμένο κατά 469 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).

Σύμφωνα με την ΤτΕ, η μείωσή του αντανακλά τη σημαντική υποχώρηση του εμπορικού ελλείμματος, η οποία μόνο εν μέρει αντισταθμίστηκε από την εξάλειψη του πλεονάσματος του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων και τη μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών. Την ίδια περίοδο το έλλειμμα του ισοζυγίου των εισοδημάτων δεν παρουσίασε αξιόλογη μεταβολή.

Η υποχώρηση του συνολικού ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου (κατά 1.223 εκατ. ευρώ) προήλθε από τη μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων κατά 684 εκατ. ευρώ (επειδή η δαπάνη για εισαγωγές περιορίστηκε κατά 23,9%, δηλαδή με ρυθμό διπλάσιο από ό,τι οι εισπράξεις από εξαγωγές, οι οποίες παρουσίασαν μείωση κατά 12,2%), καθώς και τη μείωση των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων κατά 332 εκατ. ευρώ και των καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων κατά 207 εκατ. ευρώ.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου των υπηρεσιών περιορίστηκε κατά 293 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της πτώσης των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών (κατά 228 εκατ. ευρώ), ενώ το έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων παρέμεινε περίπου στα αντίστοιχα περυσινά επίπεδα, δεδομένου ότι το ποσό των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη, κονδύλια που επιβαρύνουν κυρίως το συγκεκριμένο ισοζύγιο, παρέμεινε σχεδόν σταθερό.

Το ισοζύγιο τρεχουσών μεταβιβάσεων ουσιαστικά μηδενίστηκε, έναντι πλεονάσματος τον Απρίλιο του 2008, σχεδόν αποκλειστικά λόγω της μείωσης των μεταβιβάσεων από την ΕΕ στον τομέα της γενικής κυβέρνησης.

Το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου 2009 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε κατά 2.564 εκατ. ευρώ ή 19,9% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008 και διαμορφώθηκε σε 10.327 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την ΤτΕ, η εξέλιξη αυτή αντανακλά τη σημαντική μείωση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου, ενώ την ίδια περίοδο τα πλεονάσματα των ισοζυγίων υπηρεσιών και τρεχουσών μεταβιβάσεων περιορίστηκαν και το έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων αυξήθηκε.

Ο περιορισμός του συνολικού ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου κατά 4.354 εκατ. ευρώ προήλθε από τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος των αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων κατά 2.380 εκατ. ευρώ, των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων κατά 1.464 εκατ. ευρώ και των καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων κατά 510 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά το εμπορικό ισοζύγιο εκτός πλοίων και καυσίμων, οι πληρωμές για εισαγωγές μειώθηκαν κατά 2.934 εκατ. ευρώ ή 22,2%, δηλαδή περισσότερο από ό, τι οι εισπράξεις από εξαγωγές, οι οποίες μειώθηκαν κατά 553 εκατ. ευρώ ή 13,0%.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου των υπηρεσιών μειώθηκε κατά 919 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή προήλθε κυρίως από τον περιορισμό των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών -- οι ακαθάριστες εισπράξεις από υπηρεσίες μεταφορών (κυρίως από την εμπορική ναυτιλία) μειώθηκαν κατά 24,5% -- και την αύξηση των καθαρών πληρωμών για "λοιπές" υπηρεσίες. Τέλος, οι ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα από μη κατοίκους και οι ταξιδιωτικές δαπάνες στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος μειώθηκαν (κατά 11,6% και 9,7% αντίστοιχα), με αποτέλεσμα οι καθαρές εισπράξεις για ταξιδιωτικές υπηρεσίες να μειωθούν και αυτές κατά 29 εκατ. ευρώ.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου των εισοδημάτων αυξήθηκε κατά 279 εκατ. ευρώ, λόγω των αυξημένων καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη. Η εξέλιξη αυτή συνδέεται με την αύξηση κυρίως των καθαρών πληρωμών για τόκους ομολόγων και εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου καθώς και για τόκους καταθέσεων και δανείων, ενώ οι καθαρές πληρωμές για μερίσματα και κέρδη μειώθηκαν.

Τέλος, το πλεόνασμα του ισοζυγίου των τρεχουσών μεταβιβάσεων παρουσίασε μείωση κατά 592 εκατ. ευρώ, η οποία κυρίως αντανακλά μείωση των καθαρών εισπράξεων του τομέα της γενικής κυβέρνησης από την ΕΕ.

Επίσης, όπως ανακοινώθηκε από την ΤτΕ, το ισοζύγιο κεφαλαιακών μεταβιβάσεων τον Απρίλιο παρουσίασε πλεόνασμα 335 εκατ. ευρώ, έναντι 378 εκατ. ευρώ το Απρίλιο του 2008. Το τετράμηνο Ιανουαρίου - Απριλίου 2009 εμφάνισε πλεόνασμα 814 εκατ. ευρώ, έναντι 1.794 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2008.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα