Καμερούν: Σημαντικές μειώσεις στις τιμές βασικών αγαθών

Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2009 07:33

Σημαντικές μειώσεις στις τιμές βασικών αγαθών από 1ης Ιουλίου ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Καμερούν, η οποία καταβάλει προσπάθειες να κατευνάσει τη γενικευμένη λαϊκή δυσαρέσκεια για το υψηλό και αλματωδώς αυξανόμενο κόστος ζωής.

Η κυβέρνηση, που καθορίζει τις τιμές πώλησης των βασικών αγαθών, ανακοίνωσε την μείωσή τους έως και κατά 25% διαμέσου του κρατικού ραδιοφώνου.

Η κυβέρνηση της Δυτικοαφρικανικής χώρας προσπαθεί να αποφύγει το ενδεχόμενο να επαναληφθούν οι ταραχές του Φεβρουαρίου του 2008 λόγω του αυξανόμενου κόστους διαβίωσης. Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η Διεθνής Αμνηστία, εκτιμούν ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας στη χώρα σκότωσαν τουλάχιστον 100 πολίτες στην διάρκεια των περυσινών ταραχών.

"Η κυβέρνηση πήρε μαθήματα από τα επεισόδια του Φεβρουαρίου", σχολίασε ο Σιμόν Νκουέντι, εκτελεστικός γραμματέας του συνδικάτου των εκπαιδευτικών του Καμερούν. "Αυτή η κίνηση ίσως ηρεμήσει τα πνεύματα προς το παρόν".

Επιχειρηματίες λένε ότι θα τηρήσουν τις τιμές που ανακοίνωσε η κυβέρνηση όσο αυτό είναι εφικτό βάσει της διατίμησής τους στις διεθνείς αγορές.

"Το κράτος δεν θα θέλει ασφαλώς να πουλάμε αγαθά σε τιμές χαμηλότερες από αυτές που τα εισάγουμε", είπε ο έμπορος Κριστιάν Εσούγκα.

Πέρυσι, αντιδρώντας στις ταραχές που συνεχίστηκαν και μετά την εξέγερση, η κυβέρνηση μείωσε την τιμή των καυσίμων, αύξησε τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και ανέστειλε την επιβολή δασμών σε προϊόντα πρώτης ανάγκης όπως το ρύζι, τα ψάρια και το μαγειρικό λάδι.

Ο πρόεδρος Πωλ Μπιγιά, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία στην πρώην Γαλλική αποικία επί 27 χρόνια, αναμένεται να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές το 2011 αφού κατήργησε τους περιορισμούς όσον αφορά τις προεδρικές θητείες πέρυσι - γεγονός που εκτιμάται ότι αποτέλεσε άλλον έναν παράγοντα που συνέβαλε στις εκτεταμένες ταραχές του Φεβρουαρίου.

Η οικονομία του Καμερούν είναι από τις μεγαλύτερες στην κεντρική Αφρική, αλλά και τις λιγότερο ανεπτυγμένες. Παρότι έχει υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ από χώρες όπως η Γκάνα και η Σενεγάλη, το Καμερούν υπολείπεται κατά πολύ σε τομείς όπως η υγεία και η παιδεία, ενώ σοβαρό μειονέκτημα της χώρας θεωρείται επίσης η ενδημική διαφθορά.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα