Εντός του επόμενου τριμήνου το ΤΕΕ πρόκειται να καταθέσει προτάσεις για «θετικών και κατασταλτικών μέτρων» για την αντιμετώπιση του φαινομένου των αυθαίρετων κατοικιών, καθώς όπως υποστηρίζει ο πρόεδρός του Γιάννης Αλαβάνος «το φαινόμενο τρέφεται από αποσπασματικές ρυθμίσεις».
Σε ημερίδα που οργάνωσε το ΤΕΕ για το «μείζον πολεοδομικό, περιβαλλοντικό κοινωνικό και οικονομικό ζήτημα» των αυθαιρέτων πρότεινε μια συνολική και όχι αποσπασματική λύση. Συγκεκριμένα προτάθηκαν:
• Κανονισμό λειτουργίας ενός παρατηρητήριου που παρακολουθεί το σχεδιασμό της χώρας. Σε συνεργασία με όλους τους φορείς για όλες τις περιοχές: τα δάση, τις εντός και εκτός σχεδίου περιοχές, τις ειδικές περιοχές, τις περιοχές με ειδικούς όρους. Να μην υπάρχει εκτός σχεδιασμού και χωρίς προσδιορισμό χρήσεων γης περιοχή στην επικράτεια.
• Τα πορίσματα της πρότασης για την παρακολούθηση με αυτόματο τρόπο και χρήση δορυφορικών εικόνων της δόμησης και τον εντοπισμό της αυθαίρετης, στα πλαίσια του προγράμματος που εκπονούμε μαζί με τη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής. Δεν είναι αμελητέα δράση. Η εκτίμηση είναι ότι μιλάμε για 1.500.000 αυθαίρετες κατασκευές, και για ρυθμούς που δεν μειώνονται εντυπωσιακά.
• Πρόταση για τον διαρκή έλεγχο των κατασκευών, με πρόβλεψη σύστασης υπηρεσίας ελέγχου των κατασκευών σε επίπεδο περιφέρειας ή και δήμου.
• Θεσμικό πλαίσιο για τις μελέτες και τις άδειες δόμησης. [Μας κατατρέχει, είναι φανερό, το πρόβλημα του χρόνου. Αλλά όχι στην παραπλανητική ψευδο - εκδοχή του, όταν παρουσιάζεται μόνο ως μείωση του χρόνου έκδοσης των «αδειών». Στην πρόταση μας έχουμε λάβει πάντως υπόψη και αυτό το].
• Σχέδιο ΠΔ για το ΜΗΚΙΕ
• Πλαίσιο προσδιορισμού αρμοδιοτήτων του επιβλέποντα μηχανικού
• Διάταξη για τον έλεγχο οικιστικής νομιμότητας των μεταβιβαζομένων δομημάτων
• Πρόταση για την επιτάχυνση των προγραμμάτων e – πολεοδομία
• Τη θέση μας για τους ημιϋπαίθριους χώρους (γνωστή ήδη).
• Μια σειρά μέτρων που το ΤΕΕ μπορεί να συμβάλει στην προώθηση τους, δεν μπορεί από μόνο του να προωθήσει, όπως: κωδικοποίηση νομοθεσίας, επιτελικός – ερμηνευτικός ρόλος της ΔΟΚΚ, υπηρεσία κατεδαφίσεων.
Όπως τόνισε, κηρύσσοντας την έναρξη της Ημερίδας, «η Ελλάδα έχει το θλιβερό προνόμιο, ιστορικά και γεωγραφικά να έχει συνδέσει τη μισή και πλέον έκταση της επικράτειάς της με την αυθαίρετη δόμηση, όπως, επίσης, έχει το θλιβερό προνόμιο να έχει αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο πρόβλημα με νομοθετικές ρυθμίσεις που υπαγορεύτηκαν από απροκάλυπτο λαϊκισμό. Δεκάδες νομοθετικές ρυθμίσεις, εκ του αποτελέσματος τους πλέον, αποδεικνύεται ότι στόχευαν, στο όνομα της πάταξης της αυθαίρετης δόμησης, στην επέκταση της. Κάθε νομιμοποίηση μιας προηγούμενης γενιάς συνοδεύονταν από μέτρα που αποδείχθηκαν παντελώς αδύναμα στο να αποκρούσουν την επόμενη, πιο προκλητική γενιά αυθαιρέτων».
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ καταλόγισε στο κράτος την ευθύνη για την επέκταση του φαινομένου, επικαλούμενος, μεταξύ άλλων, ότι «λειτουργεί κατά τρόπο μη αξιόπιστο και αντιφατικό.
«Έτσι ενώ υποτίθεται ότι λαμβάνει σειρά μέτρων που θέλουν να προστατεύσουν τη δόμηση και το περιβάλλον, επιφέρει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα: Αλλαγές επί αλλαγών νόμων, κάνουν πιο εύκολη κάθε παρερμηνεία, και πρόστιμα επί προστίμων (έχουν όλα αποτύχει), στοχεύουν σε εξιλαστήρια θύματα, τους εργαζόμενους στις πολεοδομίες, τους μηχανικούς, τους πολίτες. Εν τέλει η προβαλλόμενη αυστηρότητα του νόμου δεν είναι παρά προκάλυμμα για την καταστρατήγηση και την παραβίασή του. Το σύστημα είναι απρόσωπο: δεν διστάζει να καταπίνει και Υπουργούς», δήλωσε χαρακτηριστικά.