Qantas: Aκύρωσε την παραγγελία για 15 Boeing-787

Παρασκευή, 26 Ιουνίου 2009 06:55
UPD:11:22

Στη ματαίωση ή καθυστέρηση της παραγγελίας 30 αεροσκαφών Boeing προχώρησε η Qantas Airways, επικαλούμενη τη μείωση των ταξιδίων παγκοσμίως.

Συγκεκριμένα, ματαίωσε την παραγγελία 15 αεροσκαφών τύπου Boeing 787-9, που θα παραλάμβανε έως το 2015, και θα καθυστερήσει για τέσσερα χρόνια την παραγγελία 15 αεροσκαφών Boeing 787-8, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση.

Οι αλλαγές αυτές δεν επηρεάστηκαν από την ανακοίνωση της Boeing αυτή την εβδομάδα για το θέμα σχεδιασμού των αεροσκαφών της, διευκρινίζει η Qantas σε ανακοίνώσή της.

Ματαιώνοντας τις παραγγελίες από τη Boeing, δύο μήνες μετά την καθυστέρηση παραλαβής των αεροσκαφών της Airbus, ο διευθύνων σύμβουλος της αεροπορικής εταιρείας, Αλαν Τζόις, θα εξοικονομήσει 3 δισ. δολ., καθώς η μείωση των επαγγελματικών ταξιδίων προκαλεί ζημιές ρεκόρ για τη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Αυστραλίας.

Ο Τζόις, 43 ετών, έχει ήδη προχωρήσει σε μείωση των θέσεων εργασίας και κρατά στο έδαφος αεροσκάφη για να αντιμετωπίσει τη χειρότερη παρά ποτέ κρίση που γνώρισε η αεροπορική βιομηχανία.

Το εξάμηνο που έληξε τον Δεκέμβριο, η Qantas είχε κεφαλαιακές δαπάνες 1,38 δισ. δολ. Αυστραλίας (1,1 δισ. δολ. ΗΠΑ), τις μεγαλύτερες σε χρονικό διάστημα έξι μηνών.

Στα ταμεία της βρίσκονται 3 δισ. δολ. Αυστραλίας μετά την πώληση νέων μετοχών τον Φεβρουάριο, ενώ δεν θα χρειαστεί να αντλήσει και άλλα κεφάλαια μέχρι τον Οκτώβριο του 2010, σύμφωνα με τον Τζόις.

Οι μετοχές της Qantas σημείωναν άνοδο 2,5 σεντς, ποσοστό 1,3%, φθάνοντας στα 2,01 δολ. Αυστραλίας η μία στις 11:31 π.μ. στη Σύδνεϋ, περιορίζοντας τις φετινές τους απώλειες στο 24%.

ΠΗΓΗ: Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα