Παπαθανασίου: Δίκαιη κατανομή ανάλογα με τη φοροδοτική ικανότητα

Παρασκευή, 26 Ιουνίου 2009 11:04
UPD:11:14

Βάλαμε τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα πάνω από το πολιτικό κόστος και κάναμε ό,τι έπρεπε για το συμφέρον του τόπου. Κανείς δεν είναι ευχαριστημένος όταν βάζει μέτρα, πόσο μάλλον η κυβέρνηση.

Τα παραπάνω υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννης Παπαθανασίου, σε δηλώσεις του στον Αlpha 989, αναφερόμενος στη δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση και στις αντιδράσεις που προκάλεσαν.

«Είχαμε πει ότι θα κάναμε ταμείο το εξάμηνο για να δούμε τις αποκλίσεις έχουμε», σημείωσε ο υπουργός κληθείς να σχολιάσει τη χρονική στιγμή που αποφασίστηκε η λήψη των φορολογικών μέτρων και τις κατηγορίες περί ασυμφωνίας λόγων και πράξεων της κυβέρνησης.

Όπως επεσήμανε, γίνεται προσπάθεια να γίνει δίκαιη κατανομή ανάλογα με τη φοροδοτική ικανότητα του καθενός.

Ειδικά για τον ειδικό φόρο στα ΙΧ μεγάλου κυβισμού, ο κ. Παπαθανασίου παρατήρησε ότι κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι με το μέτρο πλήττονται τα χαμηλά και μεσαία στρώματα, ενώ διευκρίνισε ότι ο εν λόγω φόρος θα επιβάλλεται κάθε χρόνο (δεν έχει δηλ. έκτακτο χαρακτήρα). Πάρτε το είπε σαν μία επιπλέον αύξηση των τελών στα μεγάλα κυβικά, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην ερώτηση γιατί ο φόρος καθορίζεται βάσει κυβικών και όχι αξίας του αυτοκινήτου, ο υπουργός αρκέστηκε να πει πως ακολουθήθηκε η λογική των τελών κυκλοφορίας. «Δεν είναι η καλύτερη, αλλά είναι αυτή που ισχύει και έχει εφαρμοστεί», σημείωσε.

Κληθείς επίσης να σχολιάσει τις κατηγορίες περί «παγίδας» του ΥΠΟΙΟ στους καταναλωτές μέσω της μείωσης στα τέλη ταξινόμησης, ο κ. Παπαθανασίου τόνισε η μείωση έγινε για την ενίσχυση της αγοράς του αυτοκινήτου και για να μη χαθούν θέσεις εργασίας. Αν κάποιος τώρα αγόρασε ένα αυτοκίνητο μεγάλου κυβισμού εκμεταλλευόμενος τη μείωση του τέλους ταξινόμησης, θα πρέπει να είναι έτοιμος να σηκώσει το κόστος ενός τέτοιου αυτοκινήτου, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο κ. Παπαθανασίου δήλωσε πως δεν υπάρχει καμία σκέψη για περαιτέρω αύξηση συνολικά των τελών κυκλοφορίας ή αύξηση της φορολόγησης στα ανώτερα κλιμάκια.

Τροπολογία για το φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίου

Όσον αφορά εξάλλου τις αντιδράσεις που προκάλεσε η κατάθεση της τροπολογίας για την απαλλαγή συγκεκριμένων κατηγοριών ναυτιλιακών εταιρειών από το φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίου (είχε καταργηθεί με τις διατάξεις του άρθρου 24 του Ν. 3763/2009) http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/06/26/1682081.htm , ο υπουργός Οικονομίας επεσήμανε ότι η τροπολογία στην ουσία διευκρινίζει κάτι που ήδη ισχύει, ότι δηλ. αλλοδαπές εταιρείες με κεφάλαια εξωτερικού δεν υπόκεινται σε φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα