Βουλγαρία: Σε ύφεση τη διετία 2009 - 2010

Παρασκευή, 26 Ιουνίου 2009 12:13

Η ύφεση της βουλγαρικής οικονομίας θα συνεχιστεί και τη διετία 2009 – 2010, υποστηρίζει έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με τη δημοσιονομική κατάσταση των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2009. Πιο συγκεκριμένα, η Επιτροπή προβλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ της Βουλγαρίας κατά 1,6% το 2009 και κατά 0,1% το 2010.

Στην έκθεση αναφέρεται πως το πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού της χώρας το 2008 διαμορφώθηκε στο επίπεδο του 1,5% του ΑΕΠ έναντι του στόχου για την επίτευξη πλεονάσματος ύψους 3% του ΑΕΠ. Η αποτυχία επίτευξης του στόχου οφείλεται στα χαμηλότερα, σε σχέση με τα προσδοκώμενα, έσοδα και την απουσία αυστηρού ελέγχου στο σκέλος των δαπανών, επισημαίνει η Επιτροπή.

Η επιδείνωση στο σκέλος των εσόδων είναι αποτέλεσμα των αρνητικών επιδράσεων από την παγκόσμια οικονομική κρίση, καθώς στο τελευταίο τρίμηνο του 2008 η ρυθμοί μεγέθυνσης του ΑΕΠ υποχώρησαν σημαντικά συρρικνώνοντας τη φορολογική βάση.

Παράλληλα, η εφαρμογή ενιαίου φορολογικού συντελεστή ύψους 10 % στο σύνολο των εισοδημάτων, σε συνδυασμό με τη μη εκπλήρωση των στόχων περί απορρόφησης των διαθέσιμων κοινοτικών πόρων ενίσχυσε την τάση υποχώρησης των δημοσίων εσόδων. Επίσης, η έγκριση πρόσθετων δαπανών στον τομέα των κοινωνικών παροχών και των υποδομών ύψους 1,8% του ΑΕΠ καθώς και η αύξηση των συντάξεων και των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων με ρυθμούς υψηλότερους από τους προβλεπόμενους ενίσχυσε τις πιέσεις στα δημοσιονομικά μεγέθη.

Balkan Markets Daily



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα