Ανησυχίες για την κατανάλωση

Τι έγινε στις αγορές
Σάββατο, 27 Ιουνίου 2009 00:01

Πιέσεις δέχθηκε χθες η Wall Street, η οποία οδηγείται στην πρώτη πτώση διάρκειας δύο εβδομάδων από το Μάρτιο, εν μέσω ανησυχιών για το μέλλον των καταναλωτικών δαπανών στις ΗΠΑ.

Αφορμή έδωσαν τα στοιχεία για τα υψηλότερα επίπεδα αποταμίευσης των Αμερικανών σε διάρκεια 15 ετών το Μάιο, τα οποία πυροδότησαν ανησυχίες ότι οι καταναλωτικές δαπάνες θα επιβραδυνθούν και δεν θα καταφέρουν συνεπώς να απομακρύνουν την αμερικανική οικονομία από την ύφεση τόσο γρήγορα όσο αναμενόταν.

Στην Ευρώπη, οι μετοχές υποχώρησαν κλείνοντας με πτώση για δεύτερη διαδοχική εβδομάδα υπό το βάρος των εταιρειών υγείας και τυχερών παιχνιδιών αλλά και των προβλέψεων της UBS για ζημίες στο δεύτερο τρίμηνο.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με πτώση 0,1%, αφού νωρίτερα όμως κατέγραψε άνοδο φθάνοντας έως τις 856,74 μονάδες, χάρη στα θετικά στοιχεία για τις καταναλωτικές δαπάνες και την καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ.

Η αγορά άρχισε ανοδικά και στη συνέχεια έχασε έδαφος, γεγονός που αναλυτές αποδίδουν στην αλλαγή κλίματος. «Το μεγάλο ερώτημα είναι: θα υπάρξει πραγματική ανάκαμψη στην παγκόσμια οικονομία ή θα είναι προσωρινή και εν συνεχεία θα παραμείνει στάσιμη;» διερωτάται ο Μάθιου Τζουλιάνι, διαχειριστής κεφαλαίου. Από τις επιμέρους αγορές, ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε 0,3%, ο DAX στη Φραγκφούρτη 0,5% και ο CAC 40 στο Παρίσι 1,1%.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα