Στο μικροσκόπιο της Moody's για πρώτη φορά η αλβανική τράπεζα Credin's

Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2009 17:03
UPD:17:42

Στην ανακοίνωση των πρώτων βαθμολογιών πιστοληπτικής ικανότητας της Credins Bank Sh.a. (Credins) προχώρησε σήμερα ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody's. Η αλβανική τράπεζα βαθμολογήθηκε με «E+» για τη χρηματοοικονομική της ισχύ (BFSR), με «B1/Not Prime» για τις καταθέσεις σε εγχώριο νόμισμα και με «B2/Not Prime» για τις καταθέσεις σε συνάλλαγμα. Σε όλες τις κατηγορίες, η Moody's εκτιμά «σταθερές» προοπτικές.

Πιο συγκεκριμένα, στην κατηγορία BFSR, η βαθμολογία E+ υποδηλώνει τα ικανοποιητικά χρηματοοικονομικά θεμελιώδη στοιχεία της τράπεζας, την ικανοποιητική κερδοφορία και ρευστότητα, την καλή κεφαλαιακή διάρθρωση και την υψηλή αποδοτικότητα.

Αρνητική επίδραση έχει στην BFSR, ωστόσο, το υψηλό επίπεδο δανεισμού της τράπεζας από συνδεδεμένα μέρη, η υψηλή συγκέντρωση πιστώσεων, τα «υπό κατασκευή» συστήματα διαχείρισης, οι επιχειρηματικές δραστηριότητες που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο και το αναπτυσσόμενο δίκτυο franchise.

Η Moody's συμπληρώνει, επίσης, ότι αρνητική επίδραση έχει στις βαθμολογίες το λειτουργικό και ρυθμιστικό πλαίσιο της Αλβανίας, καθώς η χρηματοοικονομική ισχύ της τράπεζας εξαρτάται από την ενδεχόμενη μεταβλητότητα της κερδοφορίας της Credins's δεδομένης της ανθεκτικότητάς της στον τομέα εταιρικής τραπεζικής και των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι αλβανικές τράπεζες εν μέσω οικονομικής επιβράδυνσης.

Η βαθμολογία Β1 των μακροπρόθεσμων καταθέσεων σε εγχώριο νόμισμα υποδηλώνει την εκτίμηση της Moody's για περιορισμένη συστημική στήριξη, ενώ η αξιολόγηση των καταθέσεων σε συνάλλαγμα με Β2 είναι συνέπεια του ανώτατου ορίου συναλλαγματικών καταθέσεων της Αλβανίας.

Η Credins's είναι η έβδομη μεγαλύτερη τράπεζα από τα 16 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στην Αλβανία και η μεγαλύτερη τράπεζα αλβανικών συμφερόντων στη χώρα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα