Ομπάμα: Χωρίς εμπορικές κυρώσεις η μάχη κατά των κλιματικών αλλαγών

Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2009 17:55

«Την ώρα που η παγκόσμια οικονομία είναι βυθισμένη στην ύφεση και το διεθνές εμπόριο ακολουθεί πτωτική πορεία, πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να μην στέλνουμε μηνύματα προστατευτισμού», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Εξαιρετικό πρώτο βήμα» χαρακτήρισε χθες ο Μπάρακ Ομπάμα την έγκριση του νομοσχεδίου για τις κλιματικές αλλαγές από τη Βουλή των Αντιπροσώπων με 219 ψήφους υπέρ έναντι 212 κατά.

Ανένδοτη ήταν, ωστόσο, η στάση του κατά της επιβολής εμπορικών κυρώσεων στις χώρες που δεν θα επιτύχουν το στόχο περικοπών των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και των υπόλοιπων αερίων του θερμοκηπίου, η οποία προβλέπεται από το νομοσχέδιο.

«Την ώρα που η παγκόσμια οικονομία είναι βυθισμένη στην ύφεση και το διεθνές εμπόριο ακολουθεί πτωτική πορεία, πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να μην στέλνουμε μηνύματα προστατευτισμού», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος στη διάρκεια συνέντευξης στις εφημερίδες The New York Times, Los Angeles Times και The Washington Post στο οβάλ γραφείο.

«Θεωρώ ότι υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι να έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα υπό τη μορφή δασμών», συμπλήρωσε.

Το νομοσχέδιο, το οποίο ψηφίστηκε την Παρασκευή από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, προβλέπει τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τις μεγάλες επιχειρήσεις, τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και τις βιομηχανίες στις ΗΠΑ κατά 17% έως το 2020 και 83% έως το 2050 σε σύγκριση με τα επίπεδα 2005.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα