Ιαπωνία: Σε υψηλά πέντε ετών η ανεργία

Διαμορφώθηκε στο 5,2% το Μάιο
Τρίτη, 30 Ιουνίου 2009 06:06
UPD:06:16

Στα υψηλότερα επίπεδα πέντε ετών αυξήθηκε τον Μάιο η ανεργία στην Ιαπωνία καθώς οι δαπάνες των καταναλωτών αυξήθηκαν μετά τη διοχέτευση κεφαλαίων της κυβέρνησης στην αγορά προκειμένου να βοηθήσει την οικονομία να εξέλθει από τη χειρότερη μεταπολεμική ύφεση.

Ο δείκτης ανεργίας αυξήθηκε 5,2% από 5% τον Απρίλιο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας. Οι δαπάνες των νοικοκυριών αυξήθηκαν 0,3%, σημειώνοντας αύξηση για πρώτη φορά σε 15 μήνες, σύμφωνα με διαφορετική έκθεση.

Η δεύτερη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο θα αναπτυχθεί κατά πάσα πιθανότητα για πρώτη φορά σε χρονικό διάστημα πλέον του έτους αυτό το τρίμηνο, μετά από τα οικονομικά πακέτα στήριξης του Ιάπωνα πρωθυπουργού, Τάρο Ασο. Σήμερα ο δείκτης Nikkei 225 σημείωσε άνοδο έως 2,2%, διευρύνοντας τα κέρδη του από τις 31 Μαρτίου, στο 23%.

Το γιέν διαπραγματεύθηκε στα 95,96 ανά δολάριο ΗΠΑ στις 11:15 π.μ. στο Τόκιο, από 96,19 πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων. Ο δείκτης Nikkei αναρριχήθηκε 1,9% φθάνοντας στις 9.968,04 μονάδες.

Στις ΗΠΑ η ανεργία αυξήθηκε τον Μάϊο στα υψηλότερα επίπεδα 25 ετών του 9,4% και είναι πιθανόν να αυξηθεί 10% στα τέλη του έτους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών. Στην Ευρωζώνη η ανεργία άγγιξε τον Μάϊο το 9,4%, τα υψηλότερα επίπεδα μιας δεκαετίας, σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών. Η ανεργία στην Ευρωζώνη θα ανακοινωθεί αυτήν την εβδομάδα.

Διαφορετική έκθεση σήμερα στην Ιαπωνία έδειξε μείωση των μισθών κατά 2,9%, τη μεγαλύτερη σε πέντε χρόνια. Τα μπόνους του καλοκαιριού στις μεγαλύτερες ιαπωνικές εταιρείες θα μειωθούν 18,3% φέτος, επίπεδα ρεκόρ, σύμφωνα με την ανακοίνωση του μεγαλύτερου επιχειρηματικού λόμπι της χώρας αυτήν την εβδομάδα.

Την εβδομάδα που πέρασε ο ΟΟΣΑ προέβλεψε ότι η ανεργία στην Ιαπωνία θα αυξηθεί στο 5,8% το 2010.

ΠΗΓΗ: Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα