Απογοητευτικό «φινάλε»

Τι έγινε στις αγορές
Τετάρτη, 01 Ιουλίου 2009 00:01

Τα στοιχεία για επιδείνωση του καταναλωτικού κλίματος και η έκρηξη των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις ΗΠΑ έθεσαν χθες σε κλοιό πιέσεων τους δείκτες των αγορών μετοχών.

Ηταν ένα απογοητευτικό «φινάλε» σε ένα εντυπωσιακό κατά τ' άλλα τρίμηνο για τις μετοχές σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Ασία.

Στη Wall Street με κολοσσούς του χρηματοοικονομικού κλάδου όπως οι AIG, Citigroup και JP Morgan Chase, αλλά και μεγάλες βιομηχανίες όπως η Caterpillar να δέχονται πιέσεις, οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 διολίσθησαν σε αρνητικό έδαφος.

Το τρίμηνο Απριλίου - Ιουνίου, ωστόσο, ολοκληρώθηκε για τον S&P 500 με κέρδη περίπου 15% και ήταν το καλύτερο της τελευταίας εξαετίας. Στην Ευρώπη τράπεζες και επιχειρήσεις ενέργειας βρέθηκαν χθες στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 υποχώρησε 1,1%, ολοκλήρωσε όμως το δεύτερο τρίμηνο με κέρδη 15,9%. Κόντρα στο ρεύμα στάθηκε ο Nikkei, ο οποίος ενισχύθηκε 1,8% και διεύρυνε έτσι στο 23% τα κέρδη τριμήνου.

Στις αγορές συναλλάγματος το δολάριο ενισχύθηκε έναντι του ευρώ και του γιεν. Συνολικά στο δεύτερο τρίμηνο, ωστόσο, το αμερικανικό νόμισμα έχασε έδαφος έναντι των μεγάλων ανταγωνιστών του.

Στην αγορά πετρελαίου το αμερικανικό αργό υποχώρησε κάτω από 70 δολάρια το βαρέλι.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα