Σε υψηλό οκτώ μηνών ο δείκτης PMI

Σταθερά βήματα ανάκαμψης της μεταποίησης
Τετάρτη, 01 Ιουλίου 2009 11:15
UPD:11:50

Στις 47,7 µονάδες έκλεισε τον Ιούνιο, ο εποχικώς προσαρµοσµένος Δείκτης Υπευθύνων Προµηθειών (PMI) έναντι 46,1 µονάδων του Μαΐου υποδεικνύοντας ότι τον Ιούνιο ο ελληνικός µεταποιητικός τοµέας βρέθηκε ένα βήµα πιο κοντά στην ανάκαµψη.

Παρόλο που παρέµεινε κάτω από το σηµείο µηδενικής µεταβολής των 50,0 µονάδων για ένατο συνεχή µήνα, ο δείκτης PMI παρουσίασε περαιτέρω αύξηση σε σύγκριση µε τη χαµηλή τιµή ρεκόρ του Μαρτίου, καταγράφοντας την υψηλότερη τιµή από τον Οκτώβριο του 2008.

Ο όγκος των εισερχόµενων νέων εργασιών υπέδειξε σηµάδια σταθεροποίησης τον Ιούνιο. Το σύνολο των νέων παραγγελιών παρέµεινε σε γενικές γραµµές αµετάβλητο σε σύγκριση µε τα επίπεδα του Μαΐου, παρουσιάζοντας σηµαντική

βελτίωση σε σύγκριση µε την αξιοσηµείωτη συρρίκνωση που καταγράφηκε στα τέλη του 2008 και στις αρχές του 2009.

Ορισµένες εταιρείες υπέδειξαν ότι οι συνθήκες της εγχώριας αγοράς βελτιώθηκαν σε γενικές γραµµές, αλλά ανέφεραν, ωστόσο, ότι η παγκόσµια οικονοµική ύφεση εξακολούθησε να επηρεάζει δυσµενώς τις νέες παραγγελίες εξαγωγών.

Η ζήτηση από το εξωτερικό µειώθηκε για δέκατο συνεχή µήνα τον Ιούνιο. Ο ρυθµός συρρίκνωσης επιταχύνθηκε ελαφρώς σε σύγκριση µε το Μάιο, ήταν ωστόσο σηµαντικά βραδύτερος από τις τιµές που καταγράφηκαν στην αρχή του χρόνου.

Στις περιπτώσεις που καταγράφηκε αύξηση της ζήτησης από το εξωτερικό, αυτή συνδέθηκε σε γενικές γραµµές µε την γεννώµενη ανάκαµψη της εµπιστοσύνης των πελατών.

Η παραγωγή του ελληνικού µεταποιητικού τοµέα µειώθηκε για ένατο συνεχή µήνα τον Ιούνιο. Έχοντας υποχωρήσει κατά τη διάρκεια του πρώτου τριµήνου του 2009, ο ρυθµός συρρίκνωσης της παραγωγής που καταγράφηκε ήταν µέτριος, ενώ ήταν και ο βραδύτερος που έχει καταγραφεί από τον περασµένο Οκτώβριο.

Η µειωµένη παραγωγή και οι προσπάθειες περιορισµού του κόστους οδήγησαν σε απώλειες θέσεων εργασίας στον µεταποιητικό τοµέα κατά τη διάρκεια του Ιουνίου. Η απασχόληση µειώθηκε για δέκατο τέταρτο συνεχή µήνα, καταγράφοντας την πλέον παρατεταµένη περίοδο µείωσης της απασχόλησης στην ιστορία της έρευνας.

Ωστόσο, ο ρυθµός µείωσης των επιπέδων στελέχωσης επιβραδύνθηκε σε σύγκριση µε την τιµή ρεκόρ του Μαρτίου, καταγράφοντας τη χαµηλότερη τιµή εδώ και εννέα µήνες.

Όπως επισημαίνει η Markit, αξιοσηµείωτο ήταν το ποσοστό του διαθέσιµου εργατικού δυναµικού που διατηρήθηκε στον µεταποιητικό τοµέα, παρά τη µείωση της απασχόλησης. Το γεγονός αυτό υπογραµµίστηκε από την ουσιαστική µείωση των ανεκτέλεστων εργασιών τον Ιούνιο. Οι αδιεκπεραίωτες εργασίες παρουσιάζουν πλέον µείωση καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Τα στοιχεία του Ιουνίου υπέδειξαν µείωση των τιµών εισροών για ένατο συνεχή µήνα. Ορισµένες εταιρείες ανέφεραν ότι η εξασθενηµένη ζήτηση για

πρώτες ύλες, σε συνδυασµό µε τον ανταγωνισµό ανάµεσα στους προµηθευτές, οδήγησαν σε µειωµένες τιµές.

Ο ρυθµός αποπληθωρισµού ήταν ο ασθενέστερος που έχει καταγραφεί από τον περασµένο Νοέµβριο. Εντωµεταξύ, οι µειωµένες τιµές που προσφέρθηκαν µε σκοπό την εξασφάλιση νέων συµφωνιών οδήγησαν σε περαιτέρω πτώση των τιµών εργοστασίου.

Οι όγκοι των αγορών προµηθειών και των αποθεµάτων ετοίµων προϊόντων µειώθηκαν και πάλι τον Ιούνιο, καθώς οι εταιρείες προσπάθησαν να µειώσουν το κόστος αγοράς και αποθήκευσης. Ο ρυθµός µείωσης των αποθεµάτων πρώτων υλών ήταν ο δεύτερος ταχύτερος που έχει καταγραφεί

στην ιστορία της έρευνας, παρόλο που ο ρυθµός µείωσης αγορών προµηθειών επιβραδύνθηκε καταγράφοντας τη χαµηλότερη τιµή από τον Οκτώβριο του 2008.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία της έρευνας του ελληνικού Δείκτη Υπευθύνων Προµηθειών PMI, ο Ρομπ Ντόμπσον, οικονοµολόγος της Markit δήλωσε τα εξής:

«Ο ελληνικός τοµέας µεταποίησης έκανε σταθερά βήµατα προς την ανάκαµψη, τον Ιούνιο. Ο Δείκτης PMI ανήλθε σε υψηλό οκτώ µηνών, καθώς οι ρυθµοί συρρίκνωσης της παραγωγής, των νέων παραγγελιών και της απασχόλησης ήταν οι ασθενέστεροι µετά την κατάρρευση της Lehmans.

Τη µεγαλύτερη ανησυχία αποτελεί ο βαθµός στον οποίο οι εταιρείες µπορούν να υποστηρίξουν τον όγκο των παραγγελιών µέσω της µείωσης των

τιµών.

»Υπάρχουν ενδείξεις χαλάρωσης των πιέσεων σε ό,τι αφορά την τιµολογιακή ισχύ, γεγονός το οποίο αναµένεται ότι θα παρέχει µια "ανάσα" στα περιθώρια κέρδους προς το τέλος του χρόνου».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα