Σουηδία για Κοπεγχάγη: Το μεν πνεύμα πρόθυμο, οι δε συνθήκες αντίξοες

Τετάρτη, 01 Ιουλίου 2009 13:46

Φιλόδοξες ήταν οι διαθέσεις της Σουηδίας για την υπογραφή της συνθήκης που θα διαδεχθεί τη συνθήκη του Κιότο κατά την προεδρία της στην ΕΕ, οι οποίες όμως προσκρούουν στη διεθνή οικονομική κρίση που κλονίζει την πλειονότητα των ευρωπαϊκών κρατών.

Μοιραία, οι κλιματικές αλλαγές έρχονται δεύτερες στην ευρωπαϊκή ατζέντα, μετά την αντιμετώπιση της κρίσης, και οι προσδοκίες για τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης το Δεκέμβριο υποχωρούν αισθητά, αναφέρει σε δημοσίευμά του το έγκριτο σουηδικό περιοδικό FOKUS.

Παρά την αδημονία του Σουηδού πρωθυπουργού, Φρέντρικ Ρέινφελντ, να ξεκινήσει τις προκαταρτικές συνομιλίες με τους υπόλοιπους αρχηγούς κρατών εν όψει της Κοπεγχάγης, το τοπίο τους τελευταίους μήνες έχει αλλάξει άρδην. «Κανείς δεν μιλά πια για τις κλιματικές αλλαγές», παρατηρεί ο Ρέινφελντ. Η χρηματοπιστωτική κρίση μονοπωλεί στις συζητήσεις των παγκόσμιων ηγετών.

Η Σουηδία αναλαμβάνει σήμερα την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπό εξαιρετικά ιδιαίτερες συνθήκες: οι νεοεκλεγέντες Ευρωβουλευτές προσπαθούν να διαμορφώσουν πολιτικές θέσεις, τα μέλη της Κομισιόν θα διοριστούν το φθινόπωρο, ενώ η πολυαναμενόμενη ανανέωση των ευρωπαϊκών θεσμών έχει «μπει στον πάγο» μέχρι τη διεξαγωγή του δεύτερου δημοψηφίσματος τον Οκτώβριο στην Ιρλανδία για τη Συνθήκη της Λισσαβόνας.

Υπό τις παρούσες συνθήκες, μοιάζει ολοένα πιο απίθανο να διαδραματίσει η Σουηδία τον καθοριστικό ρόλο που οραματιζόταν στην υπογραφή της νέας συνθήκης για τις κλιματικές αλλαγές –αντ’ αυτού, θα πρέπει να επικεντρωθεί στις πραγματικές της δυνατότητες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα