Μολδαβία: Απαισιόδοξες κυβερνητικές προβλέψεις για το 2009

Πέμπτη, 02 Ιουλίου 2009 10:17

Για το 2009 η κυβέρνηση της Μολδαβίας προβλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 5%, αύξηση του γενικού επιπέδου των τιμών καταναλωτή κατά 6%, υποχώρηση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 20%,και μείωση των εξαγωγών και των εισαγωγών κατά 20% και 25% αντίστοιχα.

Αυτό δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός οικονομίας και εμπορίου της χώρας, κ. Igor Dodon, προσθέτοντας πως οι προβλέψεις αυτές είναι ρεαλιστικές και βασίζονται στη δυναμική που κατέγραψαν τα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη της χώρας κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του έτους.

Σχολιάζοντας τη μείωση του ΑΕΠ κατά 6,9% στους 3 πρώτους μήνες του 2009, ο κ. Dodon υποστήριξε πως η κατάσταση στη Μολδαβία εξελίσσεται με ηπιότερους ρυθμούς σε σχέση με άλλες χώρες, καθώς στην Ουκρανία το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 20 με 23%, στη Ρωσία κατά 9,8% και στις βαλτικές χώρες κατά 15 με 18%.

Οι διαφορές μεταξύ των κυβερνητικών προβλέψεων και των προβλέψεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου οφείλονται στη μεθοδολογία που εφαρμόζεται σε κάθε περίπτωση, αφού σε απόλυτους όρους και οι δύο πηγές καταλήγουν στο ίδιο περίπου μέγεθος, διευκρίνισε ο υπουργός.

Balkan Markets Daily



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα